Hem Okategoriserade Extrabloggen: Årets Bygge- så här var det!

Extrabloggen: Årets Bygge- så här var det!

Årets Bygge är utsett. Det blev Rättsmedicinskt Centrum i Trelleborg. Det gläder mig av flera anledningar.

Mest glad är jag över att juryn faktiskt bemödar sig om att utse det projekt de tycker är bäst. Stora, beryktade projekt som Musikhögskolan får stå över och Skåne får sitt tredje bygge i rad. Ingen hade höjt på ögonbrynen om en annan landsdel fått vinna. Eller ett infraprojekt. Det stod på tur.

Men juryn är inte populistisk. Heder åt er. Därför ska jag namnge er: Mårten Lindström, Reinhold Lennebo, Lisa Daram, Staffan Åkerlund, Eva Schelin, Magnus Everitt och Thomas Lundgren.

I övrigt var Årets Bygge som det brukar. Startade med föreläsningar där Fredrik Reinfeldt inledde med att berätta hur världen ser ut enlig honom själv. Föder vi 2,1 barn per familj står befolkningstillväxten stilla. Det gör man i Kina nu. I Sverige betydligt färre och i Afrika betydlig fler.

Europa kommer bli ett ålderdomshem medan Afrika blir en fritidsgård. Så ser det ut år 2100 då även Afrika planar ut. Världen har då 11 miljarder invånare. Det kommer vi klara av.

Klimatutsläppen planar ut. Kina och Indien ökar fortfarande, men inte USA och Europa. Det kommer vi klara av. Värmeökningen kommer stanna vid två grader, nu har vi en grad. Det kommer få svåra konsekvenser, men vi klarar det förhoppningsvis.

Hoten ligger i länder som kollapsar som Syrien och lynniga ledares påverkan. Och för Sveriges del, hur vi hanterar invandringen. När 1900-talet började ville man lämna Sverige, nu vill man hit. Vi behöver invandring, men vi måste integrera dem som kommer. Det är framtiden enligt Reinfeldt.

Sen följde panel med utvalda representanter ur samhällsbyggnadssektorn. Arkitektsmurfen bestod av Daan Cedergren, Sweco Architects och entreprenadsmurfen denna gång var Svante Hagman, NCC Infrastructure. Vi hade även konsultsmurfen Niklas Sörensen, Ramböll, på plats tillsammans med beställarsmurfen Christel Armstrong Darvik, Stena Fastigheter.

Paneler är svåra. Man kan tro att det bara är att fylla en panel med kompetens och ställa rätt frågor så blir det bra. Så är det inte. Är sen moderatorn inte speciellt kunnig i samhällsbyggande, kan det visserligen bli lite glatt och hurtigt, som med Ellinor Persson, men det blir inte speciellt mycket mer. Det blev det inte den här gången heller.

Peter Eriksson, vår käre bostadsminister, var på plats och efterlyser just nu en riksarkitekt. Det måste smältas. Peter ansvarar för ett område som gör succé just nu, det byggs ungefär så många bostäder som alla trodde var omöjligt för några år sen. Det kan ingen ta ifrån honom.

Han avslutade med att ta upp kompetensförsörjningen och uppmanade oss alla som satt där att vi måste skapa en bransch där alla känner sig välkomna och där inte kvinnor lämnar efter några år för att de blir utfrysta. Bra Peter! Vi lovar att göra vad vi kan.

Plötsligt kom det upp ett gäng som skulle ha på sig gula hjälmar som ingen provat ut i förväg. Tror det var länge sen någon av dem burit hjälm, om de alls gjort det. Ellinor försökte hjälpa till. När de gula hjälmarna var på plats skulle de presenteras, alltså de som var under hjälmarna, och fotas mot en roll-up. Det visade sig vara svårt att få med alla på bild. Speciellt samtidigt som en roll-up. Ellinor försökte hjälpa till. Aha, det var en kick-off för något slags samarbete mot olyckor. Hoppas deras insatser är bättre planerade än framträdandet på Cirkus. Annars blir jag orolig.

El Sistema, en inkluderande orkesterskola för barn i Södertälje, avslutade programmet. Det var charmigt. Vi undrar förstås vad det hade med Årets Bygge att göra, men vi har vant oss vid att såna kopplingar inte behöver göras.

Lets Dance-dansaren Carin da Silva ledde kvällen. Det blev inte så bra. Hon fick oss att dansa en stund runt bordet och jag fick lära mig några nya moves som jag tar med mig till Betonggalan, men i övrigt verkade hon lika förvirrad som prisutdelningen i stort. Vem vill säga något? Vem är du? Vem ska upp nu? Varför tar det så lång tid att komma upp? Måste hela motiveringen läsas när ingen ändå lyssnar?

Maten var god, tonfisken excellent, bordsgrannarna från Kust Hotel i Piteå och Ettelva arkitekter var partyhöjartrevliga. Jag ska bjuda dem på Betonggalan. Årets Bygge behövs. Och Peter Eriksson som prisutdelare var helt plötsligt rolig. Han var glad att få dela ut pris till Årets Bygge. Hans kollega, landsbyggnadsminister Sven Erik Bucht, brukar få dela ut pris till Årets Hygge och Peter undrade hur de kriterierna ser ut. Roligt. Jag ska även bjuda Peter på Betonggalan.