Hem Fråga Experten Fråga Experten: Torktid och ytbehandling?

Fråga Experten: Torktid och ytbehandling?

Fråga Experten

Jag har precis gjutit en betongplatta. Jag har två frågor. Första frågan är hur länge den skall torka innan man kan betongslipa plattan, med exempelvis HTC-metoden. Plattan är 10-11 cm tjock och är 65 m2 stor gjuten på frigolit. Min andra fråga gäller ytbehandlingen. Halva delen skall bli altan och halva delen skall få ett uterum. Hur behandlar jag den bäst för få en lång livslängd. Behöver jag behandla de olika delarna på olika sätt? Uterummet har ingen värme planera utan är isolerat för vår, sommar och höst användning.
/Kari

Betongen behöver vara någorlunda hård innan den diamantslipas, men det går relativt fort om betongen inte är kall. Kan du vänta en vecka kan det vara lagom, kolla annars med de som skall slipa golvet det kan ge mer exakt svar. Dessa företag har också bra preparat för ytbehandlingen du kan använda, och du kan använda samma på delen utomhus och delen i uterummet. Kolla även med företaget som slipar så ytan inte blir för hal, framför allt ute där det blir blött. Utsätts plattan för frost utomhus bör du använda en betong med förhöjd lufthalt (frostresistent) och inte allt för högt vatten-cement-tal (vct max 0,55). Planerar du att tösalta kan det vara lämpligt att gå ner ytterligare i vct (ca 0,45), och eventuellt skippa ytbehandlingen.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group