Hem Okategoriserade Nordbyggs guldmedalj till HMBox

Nordbyggs guldmedalj till HMBox

Vinnaren av byggmässan Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet 2017 har presenterats. Priset går till HMBox som mäter fukthalten i betongunderlag och meddelar via Internet när de är tillräckligt torra för golvläggning. 

Enlit juryns motivering kombinerar HMBox “enkel hantering med smart, digital informationsöverföring. Den är lätt att använda och förebygger fuktproblem i golvkonstruktioner”.

– Juryn var helt enig i valet av HMBox som årets vinnare. Enkelhet och den tydliga nyttan är slående, säger juryns ordförande, Urban Månsson, vd på Svensk Byggtjänst.

HMBox tillverkas av österrikiska Floorprotector och distribueras i Sverige av Englund-Gruppen. Produkten har samma form som en hockeypuck och ska vara lätt att fästa vid ett betongunderlag.

– Den registrerar fortlöpande fuktnivån och skickar data till en central server. Ett speciellt meddelande skickas då betongen är tillräckligt torr för golvläggning. Aktuella data kan sedan tas emot via en app var som helst där det finns Internetuppkoppling. Eller direkt på arbetsplatsen med en smartphone och bluetooth, konstaterar Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och medlem i juryn.

Bakom priset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Förutom Urban Månsson och Peter Söderberg ingår även Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, Björn Florman, Materialbiblioteket och Jörgen Hallström, kommunikationskonsult på Hallström PR, i juryn.