Hem Fråga Experten Fråga Experten: Färdiga GFRC-mixar?

Fråga Experten: Färdiga GFRC-mixar?

Fråga Experten

Jag har gjutit ett antal bänkskivor med expanderbetong. När man söker runt på nätet hittar man många snygga bänkskivor från ex. USA. De använder sig av färdiga GFRC-mixar speciellt för bänkskivor. Quickrete 5000, Buddy Rhodes och Surecrete för att nämna några. Jag lyckas inte hitta något liknande i Sverige. Har du något tips?
/Henrik

Att få till helt ”perfekta” bänkskivor av betong är svårt. Ofta får man lite porer i ytan och små nyans-variationer, vilket jag i och för sig kan tycka att det är detta som gör betongytan snygg. Om de inte skall se ut som betong kan man ju välja ett annat material eller måla. Själva betongblandningen har påverkan på hur ytfinishen blir, men minst lika mycket även formmaterialet och släppmedlet samt kompakteringen. Ökar man mängden finmaterial (i förhållande till vattenmängden) i betongen/bruket och kompenserar med flytmedel, brukar resultatet bli bättre. Finmaterialet kan vara cement, kalkfiller eller findelen i sanden. En liten expansion i tidigt skede kan också ge lite bättre resultat. Expanderbetong har ofta mer finmaterial, lägre vatten-cement-tal (vct), lösare konsistens och viss tidig expansion.

Det finns också reparationsbetong/bruk som kan ge bra resultat (av mer fint, lösare konsistens och lägre vct). Reparationsprodukterna och expanderbetong kan vara ganska dyra, och man kan ofta få till likvärdigt resultat med den billigare finbetongen genom att dra ner vattenmängden (från ex 2,5 till 2,0 liter) samt mixa i lite flytmedel. Vill man ha en självkompakterande konsistens kan man dra i kalkfiller (ca 2 kg på en säck finbetong) och öka flytmedelsdoseringen något. Betongen behöver mixas lite extra för att dispergera finmaterialet och få bra effekt av flytet (som tillsätts efter vattnet till mixen). Fibrerna i fiberförstärkta produkter ger inte bättre resultat, utan kan snarare ge problem av att fiber blir synliga i ytan. Glasfiber (GFRC, glass fiber reinforced concrete) går att hitta i golvavjämning och eventuellt i reparationsbetong. Glas och betong funkar inte helt bra ihop eftersom glaset med tiden tenderar att brytas ner av det basiska (alkalierna) i betongen, så även ”alkaliresistent” glas vilket troligen inte är helt beständigt med tiden. Fibrerna möjliggör tunnare tvärsnitt, kan komplettera eller ibland ersätta armeringen, samt minska risken för tidig sprickbildning. Vad gäller formmaterialet ger släta och icke-sugande skrivmaterial bra resultat, typ stål eller formplywood. Plast kan också funka fint, men bör inte vara allt för hydrofobt/vattenavvisande (typ ”fet” yta) eftersom det kan ge porer av att vattnet ansamlas/pärlas.

Släppmedlet bör vara av en typ anpassad för betong (vax, olja, mm), och läggs på i tunt lager (överflöd torkas bort direkt) och appliceras gärna någon dag innan. Formen bör vara tät i fogar och skarvar, dock har silikon har ofta en tendens att ge poriga yta (av att hydrofob) varför sättlim eller liknande kan fungera bättre. En stabil och genomtänkt form underlättar vibrering/stötning/skakning, samt möjliggör att den kan återanvändas ett flertal gånger.En lätt slipning eller syratvätt av ytan kan ibland göra att betongen får en jämnare finish, så även ytbehandling med vissa preparat.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group