Hem Fråga Experten Fråga Experten: Ytbehandling av golvet?

Fråga Experten: Ytbehandling av golvet?

Fråga Experten

Vi har plockat bort gamla plastplattor i 60-tals hus och slipat golvet betongrent. Fukt/källarlukt försvann och nu funderar vi på ytbehandling av golvet. Egenskaper vi vill ha är i prioritetsordning:
1. Diffusionsöppen så att golvet fortsätter vara luktfritt dammbindande så ytan idag är relativt porös.
2. Smutsavstötande så att man kan spilla utan att det tränger.
3. Behålla betong-looken.
Vilka produkter känner ni till och hur väl svarar de mot ovanstående?
/Gustav

För att få till en diffusionsöppen ytbehandling rekommenderar jag att du använder vattenglas (natriumsilikat). Den dammbinder betongen och hårdgör något samt ger en viss smuts/vattenavvisande effekt. Men är betongen porös och har låg hållfasthet kanske du bör överväga att lägga på en cementbaserad avjämningsmassa/golvspackel, det finns sådana som är anpassade för att vara exponerade (garage, industri, köpcentra, kontor, mm). Den gamla betongen behöver rengöras ordentligt, och fuktas upp innan alternativt primas. Avjämningen/spacklet kan även det behandlas med vattenglas för att göra ytan mer tålig. Som alltid när man behandlar betong med vattenglas läggs det på i ett eller flera tunna lager, och eventuellt överflöd torkas bort direkt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group