Hem Okategoriserade Larm om ny betong i Skövde

Larm om ny betong i Skövde

Timmersdala förskola är en av de fuktdrabbade byggnaderna i Skövde.

Fyra nya kommunala byggnader i Skövde har fuktskador och problem med uttorkning av betong.

– De mätmetoder vi använt tidigare för uttorkningen verkar inte längre vara tillförlitliga med den nya betongen, säger Ingemar Linusson, fastighetschef i Skövde kommun, till tidningen Byggvärlden.

Problemet med så kallad högpresterande betong med mineraliska tillsatser kan ha drabbat fler byggnader än de fyra kända fallen. Enligt Ingemar Linusson har de ansvariga entreprenörerna inte hittat någon lösning för uttorkningen:

– De visste först inte att de använde en ny betong i Skövde. De kontrollerade med sina betongleverantörer och då kom svaret att en ny cement används i betongen. Hur den nya betongen beter sig vet de inte. Jag märker att de mätmetoder vi använt tidigare för uttorkningen inte längre är tillförlitliga med den nya betongen.

En okonventionell metod med plastmattor på golven valdes för att fukten inte skulle tränga upp. Om det blir fuktskador kan det bli dyrt att rätta till skadorna när byggnaden tagits i drift.

Då liknande problem har upptäckts i andra kommuner har det inletts forskning för att undersöka uttorkning av betong med mineraliska tillsatser, men Ingemar Linusson efterlyser förslag på åtgärder:

– Det är väldigt fel att fastighetsägare ska sitta och laborera med att hitta felet, det måste byggbranschen göra. Det här är ett Sverigeproblem, inte ett Skövdeproblem.

Kommentar till nyheten från Thomas Betong (länk)