Hem Fråga Experten Fråga Experten: Ytbehandla betonggolv?

Fråga Experten: Ytbehandla betonggolv?

Fråga Experten

Jag har slipat och polerat upp ett betonggolv i ett vinterisolerat uterum, men vad ska man ytbehandla golvet med? Jag har sökt på nätet och hittar inget bra svar.
/Lasse Persson

För att hårdgöra golvet och få bort den yttersta gjuthuden kan man antingen maskinglätta i tidig skede eller slipa betongen när den hårdnat. Du skriver att golvet är polerat, frågan är om du haft ett polermedel och i så fall vad det är för typ. Vissa preparat för att ybehandla betonggolv funkar inte helt ihop med exempelvis “feta” polermedel. I och för sig kan vissa polermedel vara tillräckliga för ytbehanling av golvet. I annat fall bör du göra någon typ av ytbehandling av ditt golv, dels för att dammbinda och dels för att göra golvet någorlunda smutståligt, lättstädat och hygieniskt. Det finns en mängd preparat (silan, vattenglas, såpa, vax, olja, paraffin, harts, lack, mm) och metoder för att ytbehandla betong, och beroende på vem du frågar kommer du troligen få olika svar. Beroende på preparat kan de mörka ner ytan något och ge olika glans, så prova på en bit först så det blir som du tänkt dig. Företaget som slipar betonggolv brukar ha bra produkter att sälja, men finnas ofta också i välsorterad bygghandel eller färgaffär. Ett mörkare betonggolv brukar ha fördelen att eventuell nedsmutsning inte syns lika tydligt. Ett vanligt preparat för ybehandling och dammbindning är vattenglas (Natriumsilikat). Det har en viss tät- och hårdgörande effekt, främst av att det tränger in några mm och reagerar med den fria kalken (kalciumhydroxid) i betongen. Det kan också göra ytan lite hydrofob (vattenavvisande).

Innan du behandlar med vattenglas, rengör betongen ordentligt och låt den torka ut någon dag. Lägg på vattenglas i flera tunna lager, exempelvis med pensel eller roller, med pensel kan man jobba in i ytan lite bättre. Överflöd av vattenglas torkas bort direkt, annars blir ytan fläckig och glansig (mycket svårt att få bort i efterhand). Vattenglas saluföras ibland som dammbindare (kolla innehållsförteckning eller säkerhetsdatablad), och kan även säljas för andra ändamål (bradskydd, rengöring, mm). Vill du få till en mer smutstålig yta finns speciell betonglack (matt klarlack av exempelvis uretan) som brukar fungera bra. Kan finnas akrylatlack också, men är lite tveksam till dessa. Lacka i ett par tunna lager, förts strykningen kan med fördel spädas något för bättre vidhäftning/inträngning. Det funkar att lacka efter att ytan behandlats med vattenglas, men inte tvärt om.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group