Hem Hållbarhet Helsingborgs nya vattentorn hållbarhetscertifieras

Helsingborgs nya vattentorn hållbarhetscertifieras

NCC ska bygga ett nytt vattentorn i Helsingborg på uppdrag av Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA). Genom att Ceequal-certifiera projektet säkerställs att tornet byggs på ett sätt som är både ekonomiskt fördelaktigt och socialt och miljömässigt hållbart.

– När man bygger något som ska fungera så länge och som dessutom innehåller dricksvatten, vårt viktigaste livsmedel, är det en självklarhet att bygga på bästa möjliga vis. Med hjälp av Ceequal får vi ett helhetsgrepp kring social, ekologisk och ekonomisk hålbarhet genom hela projektet, säger Jonas Malmgren, projektledare på NSVA, i ett pressmeddelande.

Det nya vattentornet är ritat av Wingårdhs och blir tillsammans med stadens befintliga vattentorn från 1962 en viktig del av det regionala vattendistributionsnätet.

– Vi på NCC har en lång och god erfarenhet av hållbarhetscertifieringar av byggnader och var ett av de första byggbolagen i Sverige att även börja med hållbarhetscertifieringar av mark- och anläggningsprojekt, berättar Jan Fernö, projekteringsledare på NCC.

Ceequal är ett klassningssystem som utvecklats för att främja hållbarheten i mark- och anläggningsprojekt. Med systemtet bedöms hur ett projekt har lyckats hantera främst miljöfrågor, men även sociala aspekter, från projektets idéstadie till att det står på plats.

2013 vann NCC Årets Miljöpris på Betonggalan för E4 Rotebro, ett projekt som också certifierades enligt Ceequal.