Hem Design Fiskben i betongen i Sickla

Fiskben i betongen i Sickla

Tvärbanans hållplats byggs i anslutning till Sickla köpkvarter. Plattformen dekoreras med textila strukturer, screentryckta i betong och formgivna av textilkonstnären Elsa Charin.

I oktober invigs tvärbanans nya station vid Sickla köpkvarter i Stockholm. Betongen på stationen är täckt av konstnären Elsa Chartins textila mönster.

Idéskiss för tvärbanans nya station i Sickla.

– Man ska kunna kasta en snabb blick på stationen och tänka “bra, nu är jag i Sickla”. Regelbundna upprepningar skapar igenkänning och ger platser en tydlig identitet. Jag har alltid varit intresserad av hantverk och oväntade möten av mönster och vad det gör med en plats, säger Elsa Chartin.

De stora betongytorna har täckts med mönster i fiskben, fläta, galler och väv. Enligt Elsa Chartin känns de igen från våra kläder eller andra textilier.

– Vi är mycket nöjda med utsmyckningen som nu börjar synas på plats. Den ser mjukare ut i verkligheten än på skisserna, säger Ulf Westlund som är projektledare för utbyggnaden av Tvärbanan till Sickla.

Tvärbanan i Stockholm är 18 kilometer lång och går i en båge utanför centrala Stockholm. Den går mellan Hammarby sjöstad i söder till Solna station i norr och passerar på sin väg knytpunkter som Gullmarsplan, Liljeholmen, Alvik och Sundbyberg där det är möjligt att byta till buss, tunnelbana och pendeltåg.  I april 2015 startade arbetet med förlängningen av tvärbanan från Sickla udde till Saltsjöbanans station. Invigningsdatumet för den nya sträckan är satt till den 2 oktober i år.