Hem Fråga Experten Fråga Experten: Vad står VT för?

Fråga Experten: Vad står VT för?

Fråga Experten

Jag har en klassning på en betong som ska vara C35/45 VT, men undrar vad VT står för?
/Mathias

Jag har sett denna betäckning, men då handlar det om täthetsklass för ytskikt i badrum och andra våtrum. Då kan det antingen vara klass VT (vattentät) eller VA (vattenavvisande). Klassen VT innefattar även beständighet mot alkalier, vilket finns i betongen. Regler och rekommendationer finns i AMA Hus och BBR, men även i branschorganisationer (ex Svensk våtrumskontroll, Säkra våtrum, Måleribranschens våtrumskontroll, osv). Jag har däremot inte sett beteckningen VT där det kopplas till egenskaper eller krav på själva betongen. Min första tanke var att det kanske är en förkortning för vattentät betong. För att uppfylla detta krav gäller max vatten-cement-tal (vct) 0,60 samt kvoten mellan vatten och allt finmaterial (<0,25mm) max 0,50. Men ser å andra sidan inte vitsen att ställa detta krav på en C35/45 eftersom den har lågt vct (ca 0,45) och gott om finmaterial som gör den tät. Så jag kan tyvärr inte ge ett direkt svar på din fråga. Men om du kan ge mer information om vad betongen skall användas till och vem som specificerat eller ställt kravet kanske det går att ge ett bättre svar.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group