Hem Okategoriserade Ny betongfabrik i Västervik

Ny betongfabrik i Västervik

Västerviks nya betongfabrik hade öppet hus på fredagen. Betongproduktion i Västervik AB (BPV), dotterbolag till Aquavilla, visade hur det går till att producera betong på Lucerna, en ö i Västervik. Mycket av förberedelserna inför uppstarten har handlat om att laborera fram olika typer av betong.

– Den betong som är fastast används sällan. Den vanligaste är den som har konsistensklass S5, säger Tobias Thilly, platschef och ansvarig driftsledare, till vt.se.

BPV har införskaffat två rotorbilar och en 37 meters mastpump.

Temperaturen är viktig  vid framställningen. Leimro har installerat en kraftfull värmeanläggning på 1 MW som värmer ballast och processvatten under årets kallare perioder. Detta säkerställer varmbetong till kund, vilket är ett krav enligt SS-EN 206. Riktmärket är 20 grader året runt, vilket är en optimal temperatur för betongens mognadsgrad.

– Anläggningen värmer snabbt även på vintern. Förutom att den värmer beståndsdelarna till betongen håller den också hela anläggningen varm, säger Sami Leino från Leimro.

Enligt Richard Bergström, vd för Aquavilla, har betongproduktionen  i samband med byggandet av Aquavillor varit med i planerna från början. Tack vare ett beviljat bygglov för en egen kaj har man investeringen kunnat tidigareläggas.

– När vi bygger kajen kan vi träna upp vår personal och säkra en kvalificerad produkt för den flytande delen av våra villor, säger Richard Bergström.

Hans vision är en storskalig produktion av flytande villor. Dessa villor kräver betong med särskilda krav för marin miljö med hög kvalité. Med egen anläggning kan slutprodukten för Aquavillornas flytkroppar leverans- och kvalitetssäkras.