Hem Fråga Experten Fråga Experten: Infärga betong?

Fråga Experten: Infärga betong?

Fråga Experten

Jag ska börja hobbygjuta betong och är ute efter att kunna färga betong i olika kulörer. Jag har hört att man kan färga med väggfärg, kan det stämma?
/Nelly

Det funkar alldeles utmärkt att infärga betong. Men du bör använda pigment av oorganska typer såsom järn-, koppar-, titan-, krom oxid eller kobolt. De organiska pigmenten (petroleumbaserat eller från växtriket) bryts ner av betongens basiska innehåll (alkalier). Det kan funka med väggfärg, men bättre är om du använder torrt pigment. Dels kan det finnas ämnen i väggfärgen som kan inverka negativt på betongen, och med torrt pigment är det enklare att dosera “lagom” mycket. Jordartsfärgerna (järnoxid) är billiga och finns att köpa hos färghandlare, de finns som rött, brunt, gult och svart. Och vill du ha ljusare betong finns titanvit att köpa som torrt. Vill du att betongen skall bli så vit som möjligt använd vitcement och vit ballast (marmor, kalksten, dolomit, mm), det finns torrsäckad vitbetong att köpa hos välsorterad bygghandel. Med vitcement blir betongen enklare att infärga, och ger klarare nyanser. Vanlig betong funkar bra att färga mörk (svart pigment), men i övrigt ger det en viss grå nyans till de andra färgerna. Pigmentet (torrt) doseras normalt i som % av cementvikten. Vid låga doseringar (ca 2%) får man ganska tydlig effekt, men ju högre dosering desto mindre skillnad ger det. Man brukar pratat om att betongen är “mättad” vid 6% dosering, menman kan ha i mer (ca 10%) och få effekt, om en liten. Allt för mycket pigment kan göra att betongen färgar av sig något när man rör vid den. En säck (25 kg) Grov- eller Finbetong innehåller ungefär 5 kg cement, vilket med exempelvis 4% dosering motsvarar ca 200 gram pigment (torrt). Eller räknat på 1 liter betong skulle 4% motsvara ca 15 gram. Mixa betongen väl för att dispergera pigmentet ordentligt, och torrblanda gärna först innan vattnet tillsätts. Betongfabrikerna säljer inte färgpigmentet löst, men om du kollar med din närliggande fabrik kan du säkert få lite. Annars finns det som sagt att köpa hos färghandlare, och välj då den gärna ooragniska/mineraliska typen.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group