Hem Okategoriserade Machokulturen bryts i tidigt skede

Machokulturen bryts i tidigt skede

Paulina Johansson, Byggnads GävleDala.
Artikeln är publicerad i Tidskriften Betong #2 2017.

Reaktionerna var blandade efter att den 23-åriga rörmokaren Paulina Johansson från Dalarna medverkat i Sveriges Radio i slutet av förra året. Hon pratade om den machokultur som fortfarande existerar i byggbranschen.

– De flesta var positiva. Många tycker att jag är modig och stark som vågar berätta om problemen och vad jag har varit med om, medan andra påstår att jag ljuger och hittar på, säger Paulina Johansson.

Hon ser förnekarna som den största bidragande anledningen till att machokulturen fortfarande är utbredd. Med den följer utfrysning och kränkande kommentarer på arbetsplatser där många exempelvis inte vågar vara hemma vid sjukdom eller be kollegor om hjälp.

– Jag tycker att det är oerhört viktigt att informera om machokulturen så tidigt som möjligt, så att våra framtida byggnadsarbetare förstår vikten av att behandla varandra med värdighet, säger Paulina som har en projektanställning på Byggnads GävleDala. En av hennes arbetsuppgifter på fackförbundet är att bedriva skolinformation för gymnasieelever på byggprogrammen.

– I och med min anställning har regionen möjlighet att informera alla elever i alla årskurser. Tanken är att få igång regionens ungdomsverksamhet Unga Byggare och att aktiva ungdomar sen ska kunna ta över och sköta skolinformationen själva. Materialet jag använder mig av behandlar förutom fackliga grundvärderingar och historia också machokultur och arbetsmiljö.

“Det är ett så oerhört viktigt forum”

Paulina Johansson lägger även ner mycket arbetstid på att starta upp ett regionalt nätverk för kvinnor som en del av Byggnads kvinnliga nätverk ”Näta”. Tanken är att kunna träffas och diskutera oftare än i samband med den centrala träffen en gång om året.

– Planeringen är i full gång och jag har stora förhoppningar på nätverket. Det är ett så oerhört viktigt forum för att stärka, stötta och behålla kvinnor i branschen.

Paulina vet vad hon pratar om. Som ensam tjej i sin klass på VVS-linjen på gymnasiet blev hon utfryst och hånad på sociala medier utan att hon upplevde att någon lärare tog det på allvar. Efter studenten, som hon såg som en befrielse, hade hon till skillnad från sina manliga klasskamrater svårt att få en lärlingsplats. När hon äntligen fick börja på en firma utsattes hon för ett sexuellt övergrepp av en kollega som plötsligt kastade sig över henne i en krypgrop på ett bygge. Paulina blev paralyserad men övergreppet avbröts lyckligtvis av att en målare dök upp på platsen.

Hur kan alla som arbetar i byggbranschen dra sitt strå till stacken för att det ska bli bättre?

– Först och främst genom att behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Och att alltid tänka innan man uttalar sig, för jargongen påverkar oss alla. Det är alltid upp till den tilltalade att avgöra huruvida det du säger är ett skämt eller inte. Och ser eller hör du någon som uppför sig dåligt eller olämpligt så säg ifrån! Någon måste börja bryta mönstret, och ärligt talat, skulle inte du vara tacksam om någon stod upp för dig ifall det var du som blev utsatt?

Har du missat det senaste numret? Prenumerera på Tidskriften Betong här! (länk)