Hem Okategoriserade Historisk bostadssatsning i Stockholmsregionen

Historisk bostadssatsning i Stockholmsregionen

HG Wessberg, förhandlare i Sverigeförhandlingen, och finanslandstingsrådet Irene Svenonius.

I fredags undertecknades avtalen för mer än 100 000 nya bostäder i Stockholmsregionen. Regeringens arbetsgrupp Sverigeförhandlingen har förhandlat fram det nya storstadspaketet tillsammans med Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Huddinge kommun, Vallentuna kommun, Österåker kommun, Täby kommun och Solna stad.

Överenskommelsen omfattar även en ny tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan, utbyggd Spårväg syd, förlängd Roslagsbana till City och en tunnelbanestation i Hagalund.

− Med avtalen på plats tar Stockholm ett steg närmare en avsevärt förbättrad kollektivtrafik och ökad tillgänglighet i Stockholmsregionen. Kopplat till dessa satsningar kommer det att byggas 100 370 nya bostäder i Stockholm fram till år 2035, vilket behövs i ett växande Stockholm, förtydligar HG Wessberg, förhandlare i Sverigeförhandlingen.

Nästan hälften av de nya bostäderna byggs som en följd av satsningen på tunnelbanan mellan Älvsjö och Fridhemsplan. Vidare byggs 18 500 bostäder i Huddinge till följd av Spårväg Syd. Längs med Roslagsbanan byggs 29 370 bostäder då den förlängs in till City och vid tunnelbanestation Hagalund 4000 bostäder. Samtliga bostäder ska vara klara senast år 2035.