Hem Hållbarhet Stockholmsskola Miljöbyggnad guld-klassad

Stockholmsskola Miljöbyggnad guld-klassad

Lugnets skola i Hammarby sjöstad i Stockholm är den första utbildningslokalen i Sverige som verifierats enligt Miljöbyggnads högsta klass – guld.

– Att nå Miljöbyggnad guld är svårt och det är många som har bidragit till att vi nått hela vägen. Vi är förstås mycket stolta över att visa upp att SISAB och Stockholm är ledande inom bygget av hållbara utbildningslokaler, säger Claes Magnusson, vd för Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB).

Enligt SISAB:s målsättning ska alla bolagets nya fastigheter certifieras enligt SGBC:s (Swedish Green Building Council) klassificering Miljöbyggnad och då nå nivå silver som lägst. Certifieringen bygger på beräkningar i samband med byggnationen mendet är först två år efter driftsättningen som byggnaden kan verifieras.

– Stockholms stad har bestämt sig för att alla elever ska erbjudas högkvalitativ utbildning i lokaler som är både pedagogiskt utformade och miljövänliga. Detta guld till Lugnets skola är en inspiration för alla andra skolbyggen, säger Olle Burell, Skolborgarråd Stockholms stad, tillika SISAB:s styrelseordförande.

Lugnets skola invigdes i januari 2014 och ligger på På Sickla Udde i Hammarby sjöstad. Det är en kommunal skola för 540-600 elever i årskurs F-6 och förskola. Byggnaden har en betongstomme och tegelfasader som är murade på plats i fält av olika varierade tegelskift.

Certifieringssystemet Miljöbyggnad är anpassat för svenska förhållanden och det mest använda för både nya och befintliga byggnader i Sverige. Certifieringen ger ett kvitto på kvaliteter vad gäller energi, inomhusmiljö och material och en byggnad kan uppnå betyget brons silver eller guld.

.