Hem Hållbarhet Sika lanserar vegetabiliska formoljor

Sika lanserar vegetabiliska formoljor

Inom betongbyggnad är en vanlig utmaning att förhindra vidhäftning av den härdade betongen till formen och säkerställa att den rengörs efter gjutning. För detta används formsläppmedel som dessutom ska jämna ut och täta betongytorna och förbättra hållbarheten.

Sika lanserar nu en serie helt vegetabiliska formsläppmedel kallad Separol GL där GL står för GreenLine. Produkterna som ingår i serien har varken lösningsmedel eller mineralolja och är biologiskt nedbrytbara.

GL-produkterna är bland annat avsedda för friläggning av betong där det finns polystyren i betongformarna, men även för skydd och renhållning av blandningsutrustning såväl inomhus som utomhus.

I GL-serien ingår också tre släppmedel som är avsedda för olika betongformar och temperaturer och ett vax för svår avformning av form- eller elementgjuten betong (prefab).