Hem Okategoriserade Magnadense i betongen säkrar gasledning

Magnadense i betongen säkrar gasledning

Magnadense är en järnmalmsprodukt (magnetit) vars storleksfördelning, höga järninnehåll och densitet har anpassats för ballastering och produktion av tung betong. Foto: Lule-Bild AB.

Industrimineralkoncernen LKAB Minerals kommer att sälja 1,3 miljoner ton av järnmalmsprodukten magnadense till Wasco Coatings Europe GmbH. Magnadense används i produktionen av tung betong till gasledningen Nord Stream 2.

Leif Boström, vd på LKAB Minerals.

– Vi är glada att Wasco har valt magnadense från LKAB Minerals, det är ett kvitto på vår höga och jämna produktkvalitet, säger Leif Boström, vd på LKAB Minerals.

Magnadense blandas i betongmixen för att producera tung betong som rören beläggs med. En rörsektion väger 24 ton och den tunga betongen säkerställer att de ligger stabilt på havsbotten.

– Magnadense har använts i många stora gasledningsprojekt som exempelvis Tuxpan i Mexiko och den första Nord Stream, säger Leif Boström.

Leveranserna, som påbörjas redan i maj och beräknas fortgå till 2019, sker från LKAB:s hamn i Narvik till Wasco:s anläggningar i Kotka i Finland och Mukran i Tyskland. Med närheten till källan för järnmalm och en effektiv logistik ska projektets miljöbelastning minskas.