Hem Fråga Experten Fråga Experten: Behandla golv i uterum?

Fråga Experten: Behandla golv i uterum?

Fråga Experten

Vi bygger uterum och har gjutit betongplatta. Vi vill använda plattan som golv. Den är väldigt snygg som den är men vi vill impregnera den (så den tål att spillas och gå på) utan att den ändrar uteseende. Vi har funderat på behandling med vattenglas och även läst om Texelent fog och stenskydd. Det finns även värmeslingor i golvet om det eventuellt spelar någon roll. Vad bör man behandla betongen med som är hållbart och inte förändrar utseendet så mycket?
/Ulrika

Det finns en mängd preparat och metoder för att ytbehandla betong (silan, vattenglas, såpa, vax, olja, paraffin, harts, lack, m.m.). Vissa kan fungera lite bättre än andra, och kan ge olika nyans och glans till ytan. Förutom att dammbinda betongen vill man att de skall göra ytan någorlunda smutsavvisande och lättstädad. För att den skall bli hård, slitstark och jämn behöver betongen antingen maskinglättas i tidig skede eller diamantslipas senare. Utan efterbehanling blir “gjuthuden” kvar, vilken kan vara ganska porös. Framför allt vid bristfällig härdning, separationsbenägen betong eller om vatten kommit på ytan under gjutning. Med slipad betong exponeras ballasten vilket påverkar utseendet (i olika grad beroende på ballastens nyans, storlek, m.m.).

Företaget som slipar betonggolv brukar ha bra produkter att sälja, men finnas ofta också i välsorterad bygghandel eller färgaffär. Ett mörkare betonggolv brukar ha fördelen att eventuell nedsmutsning inte syns lika tydligt. Prova gärna på en bit först så det blir som du tänkt dig. Du skriver att du vill ha en använda en ytbehandling som inte ändrar utseendet allt för mycket. Då kan kiselbaserade produkter (silan, vattenglas) fungera bra, så även vissa lacker eller primers. Även akrylatbaserade (ex. Texelent fog och stenskydd) preparat kan fungera bra. Tänk på att läsa säkerhetsdatablad då arbetsmiljön kan vara viktig (skydd och ventilation), speciellt vid lack, primer, stenskydd och liknande. De kiselbaserade produkterna är ofta “snällare” för miljö och hälsa. Jag föreslår att du testar med vattenglas (Natriumsilikat). Det har en viss tät- och hårdgörande effekt, främst av att det tränger in några mm och reagerar med den fria kalken (kalciumhydroxid) i betongen. Det kan också göra ytan lite hydrofob (vattenavvisande).

Innan du behandlar med vattenglas, rengör betongen ordentligt och låt den torka ut någon dag. Lägg på vattenglas i flera tunna lager, exempelvis med pensel eller roller, med pensel kan man jobba in i ytan lite bättre. Överflöd av vattenglas torkas bort direkt, annars blir ytan fläckig och glansig (mycket svårt att få bort i efterhand). Vattenglas saluföras ibland som dammbindare (kolla innehållsförteckning eller säkerhetsdatablad), och kan även säljas för andra ändamål (bradskydd, rengöring, mm). Vill du få till en mer smutstålig yta finns speciell betonglack (matt klarlack av exempelvis uretan) som brukar fungera bra. Kan finnas akrylatlack också, men är lite tveksam till dessa. Lacka i ett par tunna lager, förts strykningen kan med fördel spädas något för bättre vidhäftning/inträngning. Det funkar att lacka efter att ytan behandlats med vattenglas, men inte tvärt om.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group