Hem Design Lekfull betong i Stockholm

Lekfull betong i Stockholm

Förskola i Norra Djurgårdsstaden, där väggarna är utformade av matrisgjutna fasadelement i form av en gånger en meter stora pärlplattor

Tack vare ett uttalat intresse för byggnation och gestaltning testar Primula Byggnads och Abetong AB gränserna i varje projekt. Resultatet syns i form av runda, mönstrade hörn, välvda fasader eller en hel vägg med matrisgjutna pärlplattor.

– Vi vill föra en gammal, god byggmästartradition vidare och gör det med moderna och effektiva metoder. Välbyggd prefab är väl så snyggt som något platsbyggt; vi lägger mycket krut på detaljerna och de vi jobbar med måste också tycka det är kul. Tillsammans med Abetong har vi utvecklat nya metoder för att bygga, säger Jonas Petré, som är Primulas projekteringsledare och inköpare, i ett pressmeddelande.

Primula har ägt och förvaltat attraktiva hyresrätter i Stockholm sedan åttiotalet. Under de senaste tio åren har företaget utökat sitt bestånd genom att bygga nytt i egen regi. Lika länge har Primula samarbetat med Abetong. I kvartetet Bornholmaren blev resultatet en putsad fasad med fönster omgivna av en bred, utstickande ram i brädformad betong. Fönstren monterades i fabrik och ramen göts in i putsbärarelementet. Huset har också matrisgjutna element med rundade hörn.

– Det ställer stora krav på utförandet. Vi använder en hel del rå betong som färdigt ytskikt och kan inte ha några felgjutningar då varenda kant är superviktig för os!, säger Jonas Petré.

Putsad fasad med fönster omgivna av en bred, utstickande ram i brädformad betong. Fönstren monterades i fabrik.

Abetong är med i projektet från med den första arkitektskissen.

– Vi vill ha långsiktiga relationer med dem vi jobbar med. Då bygger man upp en gemensam erfarenhetsbank och kan tidigt prata detaljer – det är både en teknisk och ekonomisk dialog som är tidsbesparande. Redan innan vi har en affär kan vi försäkra oss om att det vi håller på med är genomförbart, säger Jonas Petré och nämner det pågående projektet i kvarteret Engelsmannen som ett skolexempel. Abetong hörde med produktionen och uppmärksammade ett antal problem som löstes genom diskussioner på ett tidigt stadium.

Ett av det mest lekfulla exemplen på samarbetet är innergården på ett daghem i Norra Djurgårdsstaden. Väggarna utgörs av matrisgjutna fasadelement i form av en gånger en meter stora pärlplattor. Barnen får pärla dem med specialtillverkade pärlor, som ett konstverk. Jonas Petré kallar det för en “avvikande grej”:

– Det är inte självklart att man tar det i mål utan ett ömsesidigt engagemang.