Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: Var försiktiga därute!

Måndagsbloggen: Var försiktiga därute!

Måndagsbloggen om Skanskas Safety Week.

Idag startar Skanska Safety Week, ett begrepp som startade som en Safety Day år 2004. Den har fått flera efterföljare inom branschen och förtjänar att uppmärksammas. Bra Skanska!

Varje år omkommer ungefär 50 personer på sin arbetsplats och värst drabbad är byggbranschen. Detta enligt Arbetsmiljöverket som i en ny rapport även identifierar män som värst drabbade. Nio av tio dödsolyckor drabbar män.

Inte så konstigt då vi arbetar i en mansdominerad bransch, men det finns också en nonchalans mot säkerhet bland just män. I en kommentar säger Arbetsmiljöverket att ”forskningen visar att det i vissa fall kan handla om köns- och yrkesideal från en industriarbetartradition, där fysisk styrka, uthållighet, förmåga att utstå smärta och praktisk kompetens är viktiga ingredienser.”

Bra. Det är såna vi är vi män i byggbranschen. Men under den här veckan måste vi pränta in att säkerheten kommer först. Fysisk styrka och praktiskt kompetens är inte lika med mindre eftertanke och försiktighet. Vi är inte bara uthålliga och tål smärta, vi är också smarta och tänker på varandras och vår egen säkerhet.

Safety Week har börjat. Det är måndag. Var försiktiga därute!