Hem Okategoriserade Stora steg för säkerheten!

Stora steg för säkerheten!

Måndagsbloggen om Skanskas Safety Week.

Jag har just spelat in ett avsnitt av podcasten Betongmaffian där jag är programledare. Temat var säkerhet och det spelades in mitt under Skanskas numer berömda Safety Week, ett begrepp som startade som en Safety Day år 2004, och som fått flera uppföljare bland andra företag. Bra Skanska!

Till programmet kontaktade jag flera företag inom betongbranschen och jag blev riktigt glad. Det händer saker. Jag återkommer till det.

De flesta är eniga om att den viktigaste nyckeln till ökad säkerhet ligger i attityder och inställning. En ny rapport från Arbetsmiljöverket, som jag skrev om i förra veckans Måndagsblogg, identifierar män som värst drabbade. Nio av tio dödsolyckor drabbar män och värst drabbad är byggbranschen.

Inte så konstigt då vi arbetar i en mansdominerad bransch, men det finns också en nonchalans mot säkerhet bland just män. Det är den här attityden vi måste vända.

Det här jobbar betongbranschen med. Toyotas ”5S” är ett begrepp jag stötte på hos två företag: städa, sortera, systematisera, standardisera och se till. Det skapar en miljö av ordning och reda där personer trivs och olyckorna minskar.

Kynningsrud Prefab tar numer in i sitt anbud att de vill ha plats för en ställning runt sina transporter så att montören kan stå säkert och lossa. Samma företag provar just nu ut en ny förankring av säkerhetslina för att undvika pendling vid fall. Strängbetong har tagit bort sina vagnar i en av sina fabriker och bytt till bygeltrailers vilket gör att arbetet sker på lägre höjd.

Betongindustri har larm på alla spolplatser för pumpar och bilar där en siren sätter igång om det varit stilla i mer än fem minuter. En säkerhetsåtgärd ifall någon olycka inträffar vid ensamarbete. Efter ytterligare fem minuters inaktivitet går ett larm till ett vaktbolag.

Bara några exempel på satsningar på säkerhet. Och visst blir man glad!

Med i programmet var Ulrika Dolietis, mångårig arbetsmiljöchef på Skanska och numer utlånad vd till den nystartade föreningen ”Samverkan för noll olyckor i byggbranschen”, ett initiativ från byggherrehåll där de stora byggentreprenörerna är med. Föreningen kallas Håll Nollan och visionen är därmed klar. De har inte haft sitt första årsmöte än och har därmed inte ens en styrelse. Men vi önskar er all lycka. Ni behövs!