Hem Arkitektur Ett underverk i betong

Ett underverk i betong

Läs hela artikeln i Tidskriften Betong #3 som kommer på fredag 26 maj.

När Tidskriften Betongs läsare röstade fram betongens sju underverk i Sverige år 2008 var Kaknästornet givet. Nu fyller Bengt Lindroos radiotorn 50 år och med sina 155 meter fortsätter det att fascinera. 

I slutet av 1950-talet skänkte staten Norra Djurgården till Stockholm stad med kravet att det inte skulle bebyggas. Men så uppstod behovet av ett radiolänktorn i närheten av Gärdet där TV-huset ligger. Med mössan i hand fick staten då vända sig till Stockholm stad och be om bygglov. Det tog juristerna några år att lösa.

Bengt Lindroos fick uppdraget och räknade fram att tornet måste vara 125 meter för att uppfylla de funktionella kraven. Men så fanns även behovet av en utsiktsplats och en restaurang och vips blev 155 meter.

Just utsikten var det som gjorde att tornet kunde byggas. Det blev en förstärkning av naturupplevelsen av Djurgården, vilket var just motivet till byggförbudet: naturupplevelsen fick inte störas.