Hem Design Byggnads stipendium till betongkonstnär

Byggnads stipendium till betongkonstnär

Stefan Löfven och Daniel Diamant Nyqvist. Foto: Karin Oleander.

Fackförbundet Byggnads delar varje år ut ett antal stipendier för “främjandet av en kulturell insats eller förkovran”.  En av stipendiaterna som i förra veckan mottog sina stipendier ur statsministerns hand är betongkonstnären Daniel Diamant Nyqvist från Malmö.

Enligt juryns motivering möts ofta individen och samhället i Daniel Diamant Nykvists konst – i kommentarer om vardagsproblematik som vanligtvis förmedlas i bland annat dagstidningar och social medier. Daniel har bland annat samlat urdruckna kasserade kaffemuggar och gjutit av dem. Daniel får Byggnads kulturstipendium för fortsatt arbete med att samla in och gjuta objekt i betong.

Statsminister Stefan Löfven delade ut Byggnads kulturstipendier vid en ceremoni på Clarion Hotel Arlanda Airport. 567 ansökningar kom in till Byggnads stipendienämnd i år, vilket är rekord.

– Estetik, kreativitet och förmåga att uttrycka sig konstnärligt är en tillgång i alla yrken. Kulturella upplevelser är, och har alltid varit, viktiga för arbetarrörelsen. Jag är stolt och glad över att vi som fackförbund kan stötta dessa begåvade kulturutövare, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Här kan du se Daniel Diamant Nykvists konst (länk)

Samtliga 18 stipendiater hittar du här (länk)