Hem Fråga Experten Fråga Experten: Ytbehandling utan kemikalier?

Fråga Experten: Ytbehandling utan kemikalier?

Fråga Experten

Vi vill behålla en rå och så matt yta som möjligt på vårt betonggolv som vi ska slipa. Vi vill inte använda av några kemikalier till ytbehandligen utan naturliga medel som linoljesåpa och bivax t.ex. Finns det andra medel och tekniker som är naturliga som ni kan rekommendera?
/Romeo

Det finns en mängd preparat och metoder för att ytbehandla betong (silan, vattenglas, såpa, vax, olja, paraffin, harts, lack m.m.). Vissa kan fungera lite bättre än andra, eller kan ge olika nyans och glans till ytan. Förutom att dammbinda betongen vill man att de skall göra ytan någorlunda smutsavvisande och lättstädad. För att den skall bli hård, slitstark och jämn behöver betongen antingen maskinglättas i tidig skede eller diamantslipas senare. Utan efterbehanling blir ”gjuthuden” kvar, vilken kan vara ganska porös och känslig. Framför allt vid bristfällig härdning, separationsbenägen betong eller om vatten kommit på ytan under gjutning. Med slipad betong exponeras ballasten vilket påverkar utseendet (i olika grad beroende på ballastens nyans, storlek m.m.). Företaget som slipar betonggolv brukar ha bra produkter att sälja, men finnas ofta också i välsorterad bygghandel eller färgaffär. Ett mörkare betonggolv brukar ha fördelen att eventuell nedsmutsning inte syns lika tydligt. Prova gärna på en bit först så det blir som du tänkt dig.

Du skriver att du vill ha en så matt yta som möjligt, och att du vill bara använda naturliga medel (ej kemikalier?) till ytbehandligen. Hur pass naturligt linoljesåpa eller bivax är vet jag inte, och de är kanske inte de mest motståndskraftiga och underhållsfria preparaten till betonggolv. Jag föreslår istället att du testar med vattenglas (natriumsilikat). Det har en viss tät- och hårdgörande effekt, främst av att det tränger in några mm och reagerar med den fria kalken (kalciumhydroxid) i betongen. Det kan också göra ytan lite hydrofob (vattenavvisande). Innan du behandlar med vattenglas, rengör betongen ordentligt och låt den torka ut någon dag. Lägg på vattenglas i flera tunna lager, exempelvis med pensel eller roller, med pensel kan man jobba in i ytan lite bättre. Överflöd av vattenglas torkas bort direkt, annars blir ytan fläckig och glansig (mycket svårt att få bort i efterhand). Vattenglas saluföras ibland som dammbindare (kolla innehållsförteckning eller säkerhetsdatablad), och kan även säljas för andra ändamål (brandskydd, rengöring m.m.). För att förbättra smutståligheten kan du sedan lägga på såpa, olja, vax, mm efter att ytan behandlats med vattenglas (men inte tvärt om, dvs vattenglas på redan behandlad yta). Vill du få till en mer smutstålig yta finns annars speciell betonglack (matt klarlack av exempelvis uretan) som brukar fungera bra. Finns akrylatlack också, men är lite tveksam till dessa. Å andra sidan är kanske lack inte det ”naturliga” medel du efterfrågar.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group