Hem Fråga Experten Fråga Experten: Behandla betonggolvet?

Fråga Experten: Behandla betonggolvet?

Fråga Experten

Jag har gjutit ett betonggolv som jag ska ha in min bostad. Jag har kört med glättaren och tänker behandla golvet med olja för att få fram en snygg och lättstädad yta. Jag förstår att jag behöver slipa och polera in oljan med en slip. När jag letar på nätet så hittar jag inte någon steg för steg-guide. Då jag ska göra det själv vill jag ha lite olika förslag på behandlingar.
/Patrik

Det finns en mängd preparat och metoder för att ytbehandla betong (silan, vattenglas, såpa, vax, olja, paraffin, harts, lack, mm). Vissa kan fungera lite bättre än andra, eller kan ge olika nyans och glans till ytan. Förutom att dammbinda betongen vill man att de skall göra ytan någorlunda smutsavvisande och lättstädad. För att den skall bli hård, slitstark och jämn behöver betongen antingen maskinglättas i tidig skede eller diamantslipas senare. Utan efterbehanling blir “gjuthuden” kvar, vilken kan vara ganska porös och känslig. Framför allt vid bristfällig härdning, separationsbenägen betong eller om vatten kommit på ytan under gjutning. Med slipad betong exponeras ballasten vilket påverkar utseendet (i olika grad beroende på ballastens nyans, storlek, m.m.).

Du skulle kunna testa med vattenglas (natriumsilikat). Det har en viss tät- och hårdgörande effekt, främst av att det tränger in några mm och reagerar med den fria kalken (kalciumhydroxid) i betongen.  Det kan också göra ytan lite hydrofob (vattenavvisande). Innan du behandlar med vattenglas, rengör betongen ordentligt och låt den torka ut någon dag. Lägg på vattenglas i flera tunna lager, exempelvis med pensel eller roller, med pensel kan man jobba in i ytan lite bättre. Överflöd av vattenglas torkas bort direkt, annars blir ytan fläckig och glansig (mycket svårt att få bort i efterhand). Vattenglas saluföras ibland som dammbindare (kolla innehållsförteckning eller säkerhetsdatablad), och kan även säljas för andra ändamål (brandskydd, rengöring, m.m.). För att förbättra smutståligheten kan du sedan lägga på såpa, olja, vax, m.m. efter att ytan behandlats med vattenglas (men inte tvärt om, dvs vattenglas på redan behandlad yta). Vill du få till en mer smutstålig yta finns annars speciell betonglack (matt klarlack av exempelvis uretan) som brukar fungera bra. Finns akrylatlack också, men är lite tveksam till dessa. Tror inte olja behöver poleras in i betongen, däremot kan man späda ut första strykningen något så det tränger in bättre (detta gäller egentligen alla preparat). Vax kan behöva poleras för att göra ytan tåligare. Harts och vissa kiselbaserade produkter (ex silan) kan med fördel slipas/poleras in, så även pigment om man vill ha en annan nyans på golvet. Känner inte till någon “steg för steg guide” för slipning och ytbehandling, men om du kontaktar företag som slipar betonggolv kan de kanske hjälpa dig. De brukar också ha bra preparat att sälja för ytbehandlingen.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group