Hem Okategoriserade Polisen utreder brandorsaken

Polisen utreder brandorsaken

Under onsdagskvällen den 24 maj utbröt en brand vid Cementa i Slite på Gotland. Branden uppstod i en lagerhall där Cementa förvarar sorterat avfallsbaserat bränsle för cementtillverkningen. Lågorna är släckta, men eftersläckningen beräknas fortsätta fram till måndag lunch.

Röken har minskat betydligt men den kommer troligtvis att finnas kvar under hela helgen. Rökmängden kan tillfälligt öka i samband med att man lyfter på olika konstruktioner. Räddningstjänsten rekommenderar fortfarande att hålla sig undan från röken, inte vistas ute i onödan och stänga fönster och dörrar.

I lagret fanns vid tillfället cirka 1400 ton avfallsmaterial. Larmning och rutiner för evakuering och krishantering fungerade väl och fokus var först och främst att säkerställa att inga människor kom till skada. Räddningstjänsten var snabbt på plats med stora resurser och efter ett par timmar konstaterades att branden var under kontroll.

Utredningen kring brandorsaken kommer att ledas av Polisen som tar del av Cementas egna interna undersökningar. Produktionen beräknas kunna fortsätta utan större störningar och kundleveranser av cement beräknas köras ut som planerat.