Hem Fråga Experten Fråga Experten: Slipa betongyta?

Fråga Experten: Slipa betongyta?

Fråga Experten

Vi har en gjuten betongplatta som uteplats och hade egentligen tänkt lägga klinkers på den men har börjat fundera på att slipa och ytbehandla den istället. Den har legat obehandlad i sex år så den är lite sliten. Vad tycker du att vi bör göra? Hur ska vi slipa den? Hur ska vi behandla den för att den ska bli snygg och inte hal?
/Jenny

Det funkar utmärkt att slipa en betongyta, detta gör den dessutom mer tålig eftersom man då får bort ”gjuthuden” och tar fram ballasten (grus och sten) i betongen. Ett annat sett att få till en tålig yta är att några timmer efter gjutning maskinglätta ytan, men detta gör man främst på golv inomhus. Utomhus är inte det inte så vanligt eftersom det kan försämra betongens frostresistens eller göra ytan hal. Eftersom slipningen i olika grad tar fram ballasten (beroende på hur djupt du slipar) får ytan ett annat utseende, vilket kan bli extra tydligt om stenen har en avvikande nyans. Det kan också göra att ytan upplevs lite flammig, eftersom partier med olika mycket sten exponeras (både från slipning och betongens homogenitet). Det finns bra slipmaskiner för betong att hyra, och slipskivans (diamant) grovhet kan anpassas efter hur slät finish man vill ha (ex för att inte bli halt). Det kan vara lite svårt att få till slipningen, så träna gärna lite först på en bit först. Annars kan du kolla med företag som slipar betonggolv vad det kostar att få det gjort. Du skriver att betongplattan är siten (efter 6 år), vilket jag hoppas betyder att den är smutsig. Har ytan däremot nötts av kan det vara ett tecken på att en mindre bra betong har använts (låg hållfasthet, högt vct), eller att du fått avflagning av att betongen inte varit frostresistent. Separationsbenägen betong eller bristfällig härdning (skydd mot tidig uttorkning) kan ge ett poröst ystkikt, som nöts/slits lättare.

Det finns en mängd preparat och metoder för att ytbehandla betong (silan, vattenglas, såpa, vax, olja, paraffin, harts, lack, m.m.). Vissa kan fungera lite bättre än andra, eller kan ge olika nyans och glans till ytan. Förutom att dammbinda betongen vill man att de skall göra ytan någorlunda smutsavvisande. Men för utomhuskonstruktioner, främst horisontella ytor där vatten kan bli stående, kan man det problematiskt med att ytbehandla eftersom det kan ”stänga in” vatten i ytskiktet och öka risken för frostskador (typ avflagning). Men vattenglas (eller silan) brukar fungera bra, det ger ”lagom” täthet samt ger en viss ökad ythårdhet. Vattenglas läggs på i ett eller flera tunna lager, exempelvis med pensel eller roller (pensel kan man jobba in i ytan lite bättre). Överflöd av vattenglas torkas bort direkt, annars blir ytan fläckig och glansig (mycket svårt att få bort i efterhand). Vattenglas saluföras ibland som dammbindare (kolla innehållsförteckning eller säkerhetsdatablad), och kan även säljas för andra ändamål (brandskydd, rengöring, mm). Anlitar du ett företag för slipningen brukar de ha bra preparat för ytbehanlingen också. Jag har själv en uteplats i betong, vilken jag inte har ytbehadlat utan brukar köra av ytan med högtryck emellanåt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group