Hem Fråga Experten Fråga Experten: Acceptera byggfirmans fel?

Fråga Experten: Acceptera byggfirmans fel?

Fråga Experten

Kring semestern 2016 gjorde en bygg-/shaktfirma grävjobbet till en kommande utbyggnad på ca 30kvm. I utgångspunkt var tanken att kantelementen skulle vara 40-element. Pågrund av att bygglovstegningen visade fel trodde jag att 40-element skulle räcka. Men när det kom fram att markhöjden på ritningen var fel och att kantelementens nedre kant skulle hamna ca 15cm over trädgården så bad jag byggfirman att sätta högre element istället, då jag inte ville ha makadamen synlig. Noter att detta fortfarande var innan kantelementen levererats. Byggfirman hade insett att det skulle bli såhär tidigare och inbördes konstaterat att det kommer se ”lustigt ut” (omskrivning), men man körde på fram till jag insåg det samma. Hur som helst bad jag om en ny offert med högre kantelement (60 element), och man gick upp från ca 45k till 70k i prisantydan. Den makadam som redan var på plats, skulle krafsas upp i mitten och på så sätt minimera extraarbete. Det tog ytterligare någon månad innan alla detaljer var på plats, eftersom vi skulle sänka
ner glaspartier i plattan och måtten inte var helt fastspikade.

I somras var jag i kontakt men en firma som slipar betong och vi blev förälskade i Superfloor Bronze, dvs att man egentligen bara polerar det översta ytskiktet. Byggaren fick en brochyr som beskriver vad som är viktigt att tänka på, men egentligen var mitt mantra att det måste vara en gjutning utan genvägar, dvs att det måste bearbetas väl, vibreras och glättas. Jag underströk alltså att slipning absolut inte gör att kraven på plattan minskar. Denna information har jag alltså förmedlat både skriftligt i och med broschyr, elektroniskt via mail och muntligt till chefen som lämnat offert, samt muntligt till de två arbetarna som gjöt själva plattan. I tillägg uppmanade jag arbetarna att kontakta slipfirman om det var några oklarheter. Det enda som kommer fram om detta i arbetsbeskrivningen som byggaren sände med offerten är att plattan skall stålslipas (glättas).

På själva gjutdagen, 22 december 2016 och en dag som byggaren valt, och medan betongbilen fyller på betong understryker jag igen att detta måste bli bra eftersom betongytan skall bli vårat synliga golv. När jag tittar på ytan några timmar senare tycker jag den verkar grov och tar ett kort som jag sänder till slipfirman. Min kontakt på slipfirman dyker upp och visar betongkillen vilken fin finish det måste vara för att man ska kunna polera till bronzyta. Gjutkillen (som egentligen visar sig vara murare) verkar ha fattat galoppen och ringer in lampor før att kunna fortsätta efter mörkrets inbrott. Viss om att allt nu är under kontroll granskar jag inte ytan någon mer gång. Gjutkillen håller på till ca kl 22 innan han packar ihop. Det har inte regnat något under arbetet och det har varit några plusgrader som kallast. Under natten regnar det på den otäckta ytan.

Dagen efter upptäcker jag att huvuddelen av ytan fortfarande är lika grov och att det i tillägg är ”djupa vattenpölar” här och där. I djupaste pölen kan jag sänka 2 st enkronor liggandes på varandra, bredvid är en av flera höjder. Jag kontaktar slipfirman som kommer och konstaterar att de måste slipa ordentligt djupt för att få en fin och jämn yta, och det finns inte en chans att vi kommer få vårat bronzgolv. Strax efter att de åkt igen kommer gjutkillen och bekänner att han fick
dåligt samvete eftersom han egentligen borde stannat en stund till kvällen innan, eftersom plattan fram till då inte hade härdat nog för stålslipning/glättning. Han hade med andra ord inte stålslipat alls. Jag tycker mig förutom att konstatera att den är väldigt knottrig oxå kunna mäta skillnad på höjd och dal som är i närheten av 10 mm på 1 m.

Efter denna långa inledning nu till min fråga. Måste jag acceptera detta, och kan jag begära att de gör om och gör rätt? Vi vill verkligen ha bronzgolv, och något prickigt silver/diamantgolv är det sista vi vill ha, något som vi påpekat hela hösten. Om de vill att vi ska acceptera alternativ är det väl deras ansvar att övertyga oss om detta?
/Emanuel

Tråkigt att du inte fått till den betongyta då har tänkt dig. Skall man ha ett exponerat betonggolv bör det maskinglättas några timmar efter gjutning alternativt slipas ner en bit när betongen hårdnat. Glättning och slipning gör att ytan blir plan och jämn, men det gör också ytan tålig och beständig. Utan efterbehandlig kan ytan ha en gjuthud som kan vara porös, i vilken omfattning påverkas av konsisten och stabilitet på betongen samt härdningen (skydd mot uttorkning). Så om du beställt ett maskinglättat golv, så är det också det du skall ha. Vissa ojämnheter kan man få acceptera eftersom det inte är helt enkelt att få ytan 100% jämn. Men hur mycket man kan behöva acceptera kan jag inte svara på, men mätt på några meter längd kan jag tycka att det är OK motsvarande 2 enkronor (ca 4 mm), men 10 mm på 1 meter är i största laget. I upphandlingen är det viktigt att klargöra att betongytan skall vara exponerad samt om den skall maskinglättas. Man kan hänvisa till AMA Hus och de klasser som rör ”Ytojämnheter” (A, B eller C i tabell GSC/1). Även om man senare skall slipa ytan är det viktigt med utförandet och homogeniteten på betongen, eftersom stenen exponeras vill man ha den hyfsat jämt fördelad. Även härdning/skydd samt tillräckligt med sprickarmering (och ev rörelsefogar) är viktigt för att minimera risken för synliga sprickor.

När den färska betongen levereras är det viktigt att vara väl förberedd, både med mankraft och utrustning. Man har ganska begränsad tid att få ut betongen någorlunda jämt och vibba, sloda samt glätta. Mindre ojämnheter på längre avstånd borde inte vara något problem för polering med HTC Bronze. Är ytskiktet poröst (gjuthud) kan det behövas en enklare slipning först. Har du större ojämnheter kan betongen behöva slipas ner en bit, inte bara för att ta höjderna utan även en bit ytterligare för att få den synliga stenen i ytan att vara någorlunda jämt fördelad. Har du en avvikande nyans på stenen kan detta påverka utseendet en hel del när den slipas fram. Om du vill ha synlig sten i ytan, utan vill ha ett någorlunda jämngrått golv, kan det vara bättre att lägga på en cementbaserade (Portland) avjämning/spackel för industrigolv, butiker, lager, mm. Produkterna benämns ibland även som designgolv, och går att få infärgade eller för slipning så ytan får ett terrazzo utseende. Men slipning eller avjämning är inte billigt, och har byggfirman inte uppfyllt de krav du har gjort i upphandlingen bör de stå för dessa extra kostnader. Även muntliga överenskommelser gäller, men de kan vara svåra att klargöra i efterhand. Arbetet skall givetvis vara fackmannamässigt utfört och resultatet vara vad man bör kunna förvänta sig. Stora ojämnheter, millimeterstora sprickor, separerad betong, osv, är inte acceptabelt. Som privatperson är du skyddad av konsumentköplagen, kontakta konsumentverket för mer information. Firman som skall HTC-behandla golvet kan kanske hjälpa dig att bedöma vilket resultat du kan förvänta dig från byggfirman som gjorde gjutningen. Även ditt försäkringsbolag kan vara behjälpiga om du väljer att processa.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group