Hem Hållbarhet Kärlek till betongen i Vallastaden

Kärlek till betongen i Vallastaden

Brf Magasinet kommer innehålla 32 lägenheter med mellan ett och fem rum och kök.

Strax utan Linköpings stadskärna växer Vallastaden fram med fokus på hållbarhet och variation. I två av husen har Hökerums byggt 32 lägenheter med betongväggar både ut- och invändigt.

Maria Ståhl, Hökerum Bygg.

– Vi bygger alltid i betong men gömmer den ofta bakom puts eller trä. Men betong är ett material som är väldigt vackert i sig. Nu bestämde vi oss för att lämna den naken och exponera den, säger Hökerum Byggs marknads- och försäljningschef Maria Ståhl till Corren.

Hon erkänner att det inte var helt självklart att de skulle våga satsa fullt ut på betongkonceptet.

– I Stockholm hade det inte varit någon tvekan, men Linköping är ju inte riktigt en storstad. Vi var lite osäkra på om tillräckligt många skulle gilla det här.

Osäkerheten visade sig vara obefogad. Lägenheterna har sålts med en rasande fart.

– Det är fantastiskt kul att ha med de här kunderna att göra. De köper inte bara för att få någonstans att bo, de köper för att de älskar att bo i just de här betonghusen.

De finns flera fördelar med betongen som att det är hållbart, ekonomiskt och har ett litet underhållsbehov. Risken för mögel är obefintlig och ljudisoleringen utmärkt. Genom regnskogsprojekt och energieffektiva spisar till indiska familjer kompenserar Hökerums för den energikrävande tillverkningen.

– Vi lägger runt en miljon kronor på det varje år, berättar Maria Ståhl.

Glasade ytor och exponerade ytskikt ger ett robust uttryck. Gamla återvunna material ska ge patina och addera historia till den nya stadsdelen.

Arkitekterna fick i det närmaste fria händer när de ritade husen, men förutom kravet att använda rå betong och Hökerums stomsystem skulle 80 gamla innerdörrar användas. Ett led i företagets hållbarhetstänkande enligt Maria Ståhl.

– Dessutom ger dörrarna en skön patina och bygger in lite historia i husen.