Hem Fråga Experten Fråga Experten: Vilken typ av betong?

Fråga Experten: Vilken typ av betong?

Fråga Experten

Jag håller på att bygga ett nytt hus och vill ha slipade betonggolv i. Vilken typ av betong skall man använda? Gjuter man först en grund med vanlig betong och sedan lägger på en yta av annan betong som är mer lättflytande? Kan man färga betongen så att den blir mörkgrå/ svart? Hur hittar man en erfaren person som kan utföra ett sådant jobb i norra Skåne?
/Anders Evander

Det behövs egentligen ingen speciell betong när den skall slipas, du kan använda “vanlig” typ (exempelvis en C28/35 S4 16). Det man däremot behöver tänka på är att sprickarmera ordentligt, se till att betongen blir homogen vid utläggningen, kompaktera ordentligt, samt täcka och skydda betongen mot uttorkning direkt efter gjutning. Eventuella sprickor, blåsor, ojämt fördelad ballast m.m. kommer bli synligt. Betongen behöver inte glättas, men ytan bör ändå vara hyfsat jämn/plan så att du inte behöver slipa allt för mycket. Eftersom slipningen tar fram ballasten påverkas utseendet av dess nyans, storlek och kornform (främst stenen). Man kan framhäva stenen, men också anpassa så den inte blir tydlig. Det går också att “strössla” sten i den färska betongytan och få ett terrazzo utseende. Och betongen kan infärgas, eller göras ljusare med vitpigment (titanoxid) alternativt mörkare med svartpigment (järnoxid). Fördelen med mörk betong är att nedsmutsning inte blir lika tydligt.

Vill du ha en jämn nyans och inte exponerar ballasten kan du istället maskinglätta betongen i tidigt skede. Efterbehandling (slipning eller glättning) görs för att ytan skall bli plan och jämn, men också för att göra den hård och tålig. Vill du inte glätta, men få betong-utseendet, kan du lägga först gjuta med vanlig betong och sedan lägga på en golvavjämning. Viktigt då om golvet skall vara exponerat är att du väljer en produkt som är anpassad för detta (baserad på portlandcement), typ de för köpcentra, industrigolv, garage, mm (se exempelvis Designgolv). Dessa produkter kan finnas som infärgade, men fungerar utmärkt att blanda i pigment själv. Man brukar dosera som % av cementvikten, och då är upp till ca 6% torrt pigment lagom (ger inte så stor effekt med mer). Till en säck finbetong eller golvavjämning motsvarar det max ca 300-400 gram pigment. Pigment finns att köpa hos färghandeln, men se till att det är av typen som funkar i betong (ex titan- eller järnoxid). Tunna pågjutningar (mindre än ca 70 mm) med vanlig betong är olämpligt eftersom det riskerar sprickbilning, kantresning, släpp och “bom”. Att glätta, slipa eller avjämna betonggolvet kräver en viss erfarenhet samt en del utrustning och resurser, så det underlättar att anlita ett företag för detta. Men jag undviker helst att ge förslag på personer/företag som du kan anlita. För att dammbindabetongen och göra ytan smutståligare behöver den sedan ytbehandlas på lämpligt sett, och de företag som kan fixa ditt golv har sannolikt också bra produkter för detta. Sök annars i detta forum för mer info om ytbehandling, frågan har varit uppe några gånger.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group