Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: Usch, jag skäms!

Måndagsbloggen: Usch, jag skäms!

studentflak

”Vi har tagit studenten!” Grattis alla. Det är värt att fira med studentflak och fester, en härlig tradition och symbol för ungdom och framtidstro. Champagne och sena nätter.

Men jag blir förbannad när jag ser vissa byggkillars banderoller som pryder flaken. ”Dra fittan i grus, vi drar el i horhus”, ”Raka rör och öppna spjäll – era döttrar lär inte komma hem i kväll”, ”I kväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg. 2:an var värst, det tyckte hon också.”

Det är såna här attityder vi i byggbranschen jobbar hårt mot. Vi vill verkligen ha bort den här primitiva kulturen för att få en jämställd, mångfaldskultur som är så modern att vi kan konkurrera med andra branscher om våra ungdomar. Men hur ska vi få fler kvinnor till vår bransch när så sjuka budskap blir våra reklampelare? Hur många killar med sunda, jämställda värderingar kan tänka sig att bli sammanknippade med så groteska attityder? Hur många av våra döttrar kommer drömma om att få hoppa upp på ett av byggprogrammets studentflak bland alla killar och deras förtäckta våldtäktshot?

Det här är min bransch. Jag skäms.

Hur går det då till när en hel klass får författa ovanstående budskap och köra in på våra skolgårdar? Varför sätter ingen stopp? Lärare? Rektorer? Föräldrar? Varför?

Jag hoppas att sundhet i byggbranschen ska komma underifrån med den nya generationen. Och det tror jag verkligen att det kommer att göra. Jag vet att det som står på banderollerna är skämt. Jag vet att killarna på flaket inte står för sina budskap.

Men. Såna skämt hör inte hemma i vår bransch. Vi är den nya tidens bransch som bygger samhällen i team och värderar sociala aspekter och säkerhet och där finns tyvärr ingen plats för dåtidens machokultur. Och det måste våra byggstudenter lära sig redan i skolan. Av våra lärare. Och rektorer. Och då är det självklart att vi inte får se såna här banderoller nästa år.