Hem Okategoriserade Byggtjejernas svar på tal

Byggtjejernas svar på tal

Foto: Privat.

Byggstudenternas sexistiska flakbanderoller har fått rejäl uppmärksamhet, inte minst efter Roger Anderssons måndagskrönika i förra veckan. Tjejerna på Bräckegymnasiets byggprogram gav svar på tal med en egen banderoll med texten “Vi river machokulturen och bygger Sverige”.

– Vi ville ha något med lite girl power och bidra till att ändra synen på byggprogrammet så fler tjejer söker sig dit, säger Hannah Leuchovius, som var med och tillverkade banderollen.

Några killar på Hannahs skola hade gjort en banderoll med ett helt annat budskap, men de stötte på patrull direkt.

– Vi slängde den. De blev lite sura, men vi hade sagt från början att vi inte skulle ha någon sexism eller rasism, säger Hannah Leuchovius till GöteborgDirekt.

Enligt läraren Mats Holmström är jämställdhetsfrågan något man arbetar med på Bräckegymnasiet, bland annat genom föreläsningar.

– Det är jätteviktigt att göra byggbranschen tillgänglig och det är ett hinder om alla inte blir behandlade likadant.

Att vissa företag börjat med omklädningsbodar för kvinnor ser han som ett tydligt tecken på att utvecklingen går åt rätt håll.

– Mn det finns mycket kvar att göra. Ibland hör man gamla fördomar om att kvinnor inte orkar tillräckligt till exempel, men yrket sitter ju inte i könet utan i personen.