Hem Fråga Experten Fråga Experten: Vattentät betong?

Fråga Experten: Vattentät betong?

Fråga Experten

Jag har en altan ovanför ett garage som är felbygd. Det ligger tjärpapp med betong ovanpå, men pappen går inte ända fram till ytterväggarna utan man har lagt aluplåt ca 20 cm under pappen ut mot ytterväggen. Samt att taket ej har någon märkbar lutning. Vatten söker sig ner i ytterväggarna genom siporexen. Jag har en tanke på att ta bort plåtarna och bila (slipa) bort lite siporex,och få lite fall sista biten ovanför väggarna. Finns lämpligt material att täta siporexen med efter slipningen, har ni förslag på lämpliga åtgärder? Armerad Epoxy eller glasfiberlaminat bökigt och dyrt? Har ni något bra förslag t.ex vattentät bruk eller finbetong?
/Lasse Tellberg

Cementbaserat lagningsbruk/betong är ofta tillräckligt tätt, men problemet är att säkerställa vidhäftning och eventuell sprickbildning som gör att vatten riskerar att tränga genom lagningen. Skulle tro att andra lösningar kan vara mer lämpligt i ditt fall, exempelvis en tät ytbeläggning över hela ytan eller lagning med Epoxi eller liknande. Bästa lösningen är väl om du kan regla upp så du får till fall på ytan och en mellanliggande luftspalt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group