Hem Okategoriserade Betongtankar säkrar vattnet på Öland

Betongtankar säkrar vattnet på Öland

Abetongs betongtankar spelar en viktig roll på Öland efter två år med extremt låga nederbördsnivåer. Till Borgholm Energis nya avsaltningsverk, där havsvatten blir till dricksvatten, har Abetong producerat och monterat väggar och tak till två betongreservoarer på drygt 700 kubikmeter vardera.

– Det är kul att kunna leverera vårt kunnande och våra produkter till ett unikt projekt som detta, säger Fredrik Carlsson, säljare på Abetong.

Efter att testat flera andra metoder, bland annat vattentransporter med lastbil, togs det första spadtaget för avsaltningsverket i augusti förra året. Bräckt vatten från Östersjön blir nu dricksvatten.

– Vi är ett litet team på Abetong som mer eller mindre specialiserat oss på runda tankar och har utfört uppdrag runtom i hela Norden, säger Fredrik Carlsson.

Sommarölänningen Kung Carl XVI Gustaf inviger avsaltningsverket officiellt idag, torsdagen den 22 juni, men dricksvattnet har funnits i ledningsnätet sedan den 1 juni.

– En liten kuriosa i sammanhanget är att vi för bara några år sedan levererade tankar till reningsverket som bara ligger ett stenkast därifrån. Då var det alltså avloppsvatten som skulle tas om hand och nu hanterar vi dricksvattnet, säger Fredrik Carlsson.