Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta ny trappa?

Fråga Experten: Gjuta ny trappa?

Fråga Experten

Jag har en gammal betongtrappa mellan två stora naturmurar. Tänkte armera och gjuta på en ny ovanpå den gamla. Går det och hur tjockt? Har även tänkt att klä trappan med granit.
/Magnus

Det brukar funka fint att gjuta på en befintlig betong. Med ”vanlig” betong är det lämpligt med minst 50-70 mm (gärna 100 mm) för att inte riskera problem med släpp/”boom”, sprickor och kantresning. Vill du gjuta tunnare så finns det anpassade reparationsprodukter för detta. Se då till att välja en produkt som är anpassad för att vara utomhus (cementbaserad och lufttillsatt), samt för den tjocklek du tänkt gjuta. Eventuell dålig betong kan behöva mejslas/bilas bort först. Se sedan till att säkerställa vidhäftningen, fukta upp ordentligt eller använda primer/vidhäftningsförbättrare. Beroende på hur tjockt du gjuter på, så kan ett armeringsnät kan vara bra för att minska risken för krympsrickor. Som alltid med betong är härdning och skydd viktigt, speciellt så här års. Täck direkt efter gjutning och håll fuktig i ett par veckor.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group