Hem Arkitektur Så slipper vi ångra oss!

Så slipper vi ångra oss!

Vi upplever den snabbaste byggtakten sen 1960-talet och i ett seminarium på Teaterbåten under Almedalsveckan i dag frågade arrangören IQ Samhällsbyggnad vad vi ska göra för att inte ångra oss i framtiden. Det finns en del att tänka på.

Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH och mannen bakom Kirunas stadsflytt, tycker att vi måste integrera bostadsbyggande och infrastruktur. Idag ansvarar staten för infrastruktur och kommuner för bostäder.

Jimmy Bengtsson, vd Veidekke, håller med. Själv bor han i Tyresö där alla kommunikationer är överfulla redan nu. Ändå planeras tusentals bostäder därute, men ingen ökning av kommunikationerna. Han tycker att vi håller på att förtäta ihjäl oss och där har ingen historia att lära oss av.

Vi måste också undvika segregationen som blev ett problem i miljonprogrammets fotspår, tyckte Göran Cars. Det tyckte även Linus Johansson, vvd Stockholmshem, det finns en risk att vi bygga fort och mycket och då finns stor risk för segregation. Han ser även ett problem i kostnadsutvecklingen som ökat 20 procent. Vad bantar vi bort? Vi måste tänka på hur människor vill bo och inte banta bort det.

Anna Sander, projektchef Rosendal Uppsala, tycker vi ska utnyttja den höga byggtakten till att forska och testa nya lösningar. Även Göran Cars flaggade för forskning. Som exempel tog han Kiruna som måste planera för fordon i nutid men måste också planera för fordonsfri stad i framtiden. Vi måste tänka efter mer hur framtiden kommer bli och planera för den redan nu. Framtidens städer kommer inte se ut som de gör nu.