Hem Okategoriserade Almedalsbloggen: Årets tio-i-topp!

Almedalsbloggen: Årets tio-i-topp!

Onsdag kväll. Sista natten i Almedalen. Byggbranschens Almedalen börjar på söndag med byggminglet som Sveriges Byggindustrier anordnar, nuförtiden med surt, alkoholfritt vin, och slutar på onsdagskvällen med mingel hos NCC, med bra, uttänkt vin, och mingel hos Skanska med helt ok vin. Före och efter finns inte, därför åker jag hem nu.

Jag ska snart ge er den årliga tio-i-topp-listan, men först lite annat. Idag var jag på Stoppa Machokulturens seminarium. Långt upp i Visbys snirkliga gränder, men det är det som är så charmigt i Almedalen. Man upptäcker hela Visby, vilket inte vanliga turister gör, som mest upptäcker alla glassorterna i glassfabriken vid hamnen. Stoppa Machokulturen känner jag starkt för. Mest för oss mäns skull. Den är inte sund, vi är värda nåt bättre. Jag ska försöka bidra.

Vi sände podcast idag med temat arkitektur och betongens möjligheter. Det blev ett väldigt intressant samtal med tre duktiga arkitekter. Jag gillar förstås Rahel Belatchew som är en stark profil i arkitekturens Sverige, men vem gör inte det. Hon driver eget kontor och syns. Imponerande.

Med i podden var också den nya och oerhört trevliga bekantskapen Staffan Corp vd på Brunnberg Forshed. Den tredje arkitekten var den lite stockholmskt kaxige Mårten Leringe, partner på CF Möller, Årets Betongarkitekt. Jag tycker det blev ett givande program, hoppas ni tycker det också.

På kvällen var det så mingel med NCC och Skanska. Peter Wågström, koncernchef på NCC, har ett hjärta i Uppsala och det säger mycket. Det förlåter att han välsignade Stora Ensos träfabrikslansering med sin närvaro i panelen. Svante Hagman, NCC:s chef för infrastruktur, är så jordnära att han nästan hamnar lite i det underjordiska. På Skanskas mingel hann jag prata med Jessica Löfström på ExpanderaMera som driver bemanningsföretag i hård konkurrens med svartjobbarna, kämpa på Jessica, vi är alla på din sida, ge en blek och stressad Emma Jonsteg en kram, glöm inte semester i år Emma, och nicka till Thomas Sandell, tänk om alla såg så bra ut i blå linnekavaj.

Nu till listan. Jag börjar bakifrån.

10. Peter Eriksson. Bostadsministern som propagerar för träbyggande lika träget som Donald Trump propagerar för sin mur mot Mexiko. Allt som säger emot det är ”fake-news”. Men han syns i Almedalen, det kan vi inte ta ifrån honom.

9. Mikael Damberg. Närings- och innovationsministern som tog sig en tur till Cementas fabrik i Slite, ett av svensk industris flaggskepp. En minister som sätter sig in i sitt område ger alltid pluspoäng.

8. Arkitema Architects. Med egen undersökning om hur drömarkitekten ska vara och Almedalens bästa mingelmiddag där även journalister bjuds in för dem högt upp på listan.

7. Betongmaffian. Hållbarhet, kommunikation och arkitektur. Vi tog ett brett grepp om samhällsbyggnadsbranschen i år. Vi är värda vår plats på listan.

6. Malin Löfsjögård. Svensk Betongs vd som tappert bär betongbranschen på sina axlar och klokt ger de politiskt korrekta svaren. Borde varit på fler arenor. Nästa år.

5. Sandra Plavinskis och Ariella Nisell. Kommunikationscheferna som generöst lärde oss hur man lyckas i Almedalen när de var med i podcasten Betongmaffian. Nästa år är vi alla lite bättre.

4. Svante Axelsson. Regeringens nationella samordnare för ett fossilfritt Sverige. Har fattat vad det handlar om. Framtiden är ett hållbart byggande där betong är en självklarhet och där politikerna ska ge förutsättningarna. Öppnade för CCS, Carbon Capture Storage, i Sverige.

3. Marcus Svensson. Byggvestas vd som är drivande i Betonginitiativet med Svensk Betong, Riksbyggen och Cementa. Vill bygga miljövänligt och hållbart i betong för sina barns skull.

2. Stoppa Machokulturen. Byggnads och Byggcheferna allierar sig för vår bransch bästa. Vi är värda en bransch där män får vara riktiga män, inte fjollor där attityder gör oss till djur.

1. Veidekke. Med 11 seminarier, politiska sluggerhörnan Happy Tuesday och gamle ministern Stefan Attefall som moderator regerar man i Almedalen. Då har knappt Lennart Weiss setts till.