Hem Okategoriserade Almedalsbloggen: Otrohet och träbyggande!

Almedalsbloggen: Otrohet och träbyggande!

Tisdagen började med Veidekkes seminariun ”Ur miljösynpunkt –ska vi bygga med trä eller betong?”. Inget konstigt med det. En klatschig rubrik som tvist. Vi som samhällsbyggare som är lite kunniga i området vet att det inte går att utse någon vinnare.

Om man inte vill. Och det finns det tyvärr en hel del politiker som vill. Trä är vinnaren, nu gäller det bara att fixa matchresultatet. Forskarna trilskas och den ena rapporten efter den andra visar inga direkta fördelar för trä. På Veidekkes seminarium deltog Eva-Lotta Kurkinen, Rise, och berättade att om man har en livscykel på 100 år vinner betongstommen. Marginellt, men ändå. Så om inte vetenskapen ställer upp var vänder man sig då?

Jo, till kommuner och Boverket. Flera kommuner styr mot träbyggande och nu har bostadsminister Peter Eriksson gett Boverket i uppgift att se om inte PBL, plan- och bygglagen, kan ändras så att klimatkrav under produktionsfasen kan införas. Peter vill inte säga det rakt ut, det ville heller inte hans statssekreterare Alf Karlsson göra på Veidekkes seminarium igår. Men även om ålen är hal så är det rätt tydligt att PBL ska ändras till träbyggandets fördel. Inte nödvändigtvis till miljöns fördel, det här är politik.

Veidekke ville förstås passa på att marknadsföra träbyggande under sitt seminarium. De har ju köpt halva Folkhem av Rikshem och manegen måste krattas. Det gjordes genom att presentera ett trähus från Trondheim. Det blev dyrare än ett betonghus, men alla i Veidekke verkade glada ändå.

På eftermiddagen sände jag pod. Kommunikationscheferna Sandra Plavinskis, Tyréns, och Ariella Nisell, Sveriges Arkitekter, gav mig en lektion i hur man kommunicerar i Almedalen. Det var imponerande. De har mätbara mål i antalet nya följare i sociala medier, antal besökare på seminarier från olika yrkesgrupper och antal paneler deras experter ska delta i. Och de lyckas nå dem. Nästa år stjäl vi och kopierar. Vill ni också göra det så lyssna på programmet här.

Mitt mathak under Almedalen har blivit den lilla korvmojjen nere i hamnen. Två dagar i rad räcker för att innehavaren ska fråga hur man mår idag. Jag frågade efter rabatt, han erbjöd 50 öre. Idag blir jag otrogen, ska äta riktig lunch med killarna från Swerock.

PS. Peter Eriksson, som konsekvent vägrar att träffa oss i betongbranschen, hittade jag i Dagens Industris tält där han var med när Stora Enso presenterade sin nya CLT-fabrik (Cross Laminated Timber) i Grums. Bra, tyckte Peter, nu kan vi bygga 50 procent av alla flerbostadshus i trä år 2025. Jo, det är faktiskt sant.