Hem Okategoriserade Lika barn leka sämst!

Lika barn leka sämst!

Stoppa machokulturen, som är ett samarbete mellan Byggcheferna och Byggnads, arrangerade idag seminariet ”Lika barn leka sämst- vad kan branscher med ojämn könsfördelning lära av varandra?”
Moderator Annika Dopping började med att berätta om en indianstam där kvinnorna väljer den manliga ledaren. Medan männen skulle valt krigaren väljer kvinnorna den som fungerar bäst i grupp. Lika väljer lika.

Maria Grudén, vd på Great Place To Work, följde upp med att berätta att forskningen visat i 20 år att det är lönsamt med en jämställd arbetsplats. Jämställda företag växer snabbare och ger högre vinster.

Lars Bergqvist, ordförande på Byggcheferna berättade att det finns mycket kvar att göra. Han hör fortfarande att kvinnor inte passar i byggbranschen för de går sönder och blir gravida. År 2013 gjorde de en undersökning bland 2 000 kvinnor i branschen, 800 svarade på en vecka. Det var ingen rolig läsning, han trodde de kommit längre. Därför startades kampanjen Stoppa machokulturen. Men det är en lång resa som kommer ta tid.

Ola Olsson, chef för organisationsenheten på Byggnads, visade på kortspelet ”Prata så alla kan lyssna” som de sprider just nu där spelarna får ett gult och ett rött kort. Sen läser spelledaren upp olika uttalanden och spelarna får hålla upp ett kort eller inget alls om de tycker det är ok. Han läste upp exempel: ”Vilka små pattar hon har”, ”Har du knullat med leverantören för att få så bra priser?” och ”Det är bara bögar som blir chefer, de gillar att ha häcken full”.

Som inbjuden gäst pratade sen Peter Svensson, som arbetat med ”Uppförandekoden” i Svensk elitfotboll och är grundare för Huskurage, en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relationer genom att ge grannar verktyg att agera. Han betonade att man inte ska skapa små rum där man talar jämställdhet utan ta sig in i de stora rummen med många män. Sen får man börja där och tänka på en bantare där det blir tråkigt att ta bort alla godsaker direkt. Man får börja med att ersätta pizzan med sallad vissa dagar. Förändring tar tid och det gäller att inte tappa bort någon på vägen.

Projektet Huskurage är ett bra exempel. Man kan tycka att det är myndigheternas ansvar att ta hand om våld i hemmet. Men vi har alla ett ansvar. Om de boende runt omkring knackar på och frågar om allt står rätt till skulle våldet i hemmen minska, menade han. Så det är inte bara en ledarskapsfråga att förändra machokulturen, vi har alla ett ansvar.

Maria Grudén höll med, ta alltid diskussionen när något är fel. Där och då. Det förändrar.

Peter Svensson berättade också om uppförandekoden i Svensk elitfotboll som var ett resultat av att en djurgårdssupporter dödades i Helsingborg. Men är det med supportrarna man ska börja? Peter menar att förändringen måste komma inifrån, från spelarna. Tar elitlagen ett gemensamt grepp för fair play, inga filmningar, inga droger med mera så sprider det sig upp på läktarna.

Han såg även likheter med byggbranschen och kulturen som utvecklats bland elitherrarna i fotboll. Höga prestationer och ingen plats för sårbarhet ger en machokultur. Byggbranschen behöver också en uppförandekod.

Moderator Annika Dopping berättade om koden för officerare som innehåller förbud mot att gå mot röd gubbe, resa sig för äldre i bussen och så vidare. Det har gjort officersyrket väldigt populärt.

Till sist fick Åsa Regnér (på bilden), jämställdhetsminister (s), sammanfatta. Hon kände sig hoppfull efter seminariet och tycker det är positivt att branschen tänker och handlar. Däremot blir hon galen att det fortfarande är så stora löneskillnader mellan män och kvinnor, men det är en anna fråga, sa hon. Som positivt exempel lyfte hon fram de högutbildade yrkena jurister och läkare som bara män utbildade sig till förr, men där kvinnorna har tagit plats. Fråga är hur vi ska kunna göra samma sak inom andra yrken?

Hon efterlyste män som engagerade sig och personifierade frågorna.

Peter Svensson kom slutligen med förslaget att klä alla byggarbetare i kjol och fyll sedan kjolarna med kvinnor.