Hem Fråga Experten Fråga Experten: Hur mycket tål bjälklaget?

Fråga Experten: Hur mycket tål bjälklaget?

Fråga Experten

Jag bor i en 1,5 plans villa med hålstensgrund/torpargrund som är byggd 1976/1977. Vi ska göra om vårt kök med golvvärme (direktel) och klinker. Utöver det ska vi sätta in en spis som väger 114 kg. Vi är inte säkra på vad bjälklaget i bottenvåningen/köket är tillverkat av. Vi hittar inga stämplar eller markeringar på det. Dimensionerna är ca längd 3 meter, bredd 60 cm och djup 20 cm. Det verkar vara någon form av betong, färgen är vitaktig. Undrar vad detta kan vara för material samt hållfasthet/m2. Detta med tanke på ovannämnda spis och klinker om golvet håller för detta.
/Lollo

Utan vetskap om
armeringsmängd och betongkvalitet (hållfasthet eller vct) är det svårt att uttala sig om hur stora laster ditt bjälklag kan ta. Med klinker och eventuellt flytspackel kan vikten bli ganska stor, dessutom vill man inte att underlaget skall ”flexa” för mycket. Jag rekommenderar att du anlitar en byggnadstekniker/konstruktör som kan kolla på ditt bjälklag och gör en beräkning på laster/bärighet.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group