Hem Arkitektur “En av de mest tongivande händelserna”

“En av de mest tongivande händelserna”

Belatchew Arkitekters utformning av en kyrka åt den etiopisk-ortodoxa Tewahedo-församlingen i Stockholm har nominerats till årets byggnad av World Architecture Festival.

Byggnaden består av infärgad betong som tar upp färgen från den röda afrikanska jorden och materialiteten från de unika klippkyrkorna i Lalibela i norra Etiopien. Känslan av tyngd inspirerad av klippkyrkorna förstärks av de utåt lutande väggarna.

– Det är tillfredsställande att vårt förslag till en etiopisk kyrka i Stockholm har blivit nominerat till ett pris, särskilt i ljuset av att antalet inlämnade förslag slog rekord i år, avslutar Rahel Belatchew, chefsarkitekt, grundare och vd för Belatchew Arkitekter.

Det viktigaste inslaget i kyrkan, som är nominerad i kategorin ”Civic – Future Projects”, är den stora, runda kyrksalen med en central kupol (se bild ovan). Den introverta volymen tar upp dagsljus från ovan och undviker öppningar i fasaden vilket möjliggör en inre andlig resa för besökarna, utan distraktion från omgivningarna. De fönsterlösa fasaderna förbättrar också byggnadens skulpturala inslag och betonar den röda betongens grova materialitet.

Den tionde upplagan av världsarkitekturfestivalen kommer att äga rum i Berlin, Tyskland, den 15 – 17 november 2017. För att uppmärksamma tioårsjubileet lanserar arrangörerna WAF Manifesto” som identifierar de viktigaste utmaningarna för arkitekter under de närmaste tio åren.

– Festivalen har verkligen vuxit till att bli en av de mest tongivande händelserna på den internationella arkitekturscenen och WAF-manifestet är både utmanande och inspirerande, säger Rahel Belatchew.