Hem Hållbarhet “Självklart att vi också kliver fram”

“Självklart att vi också kliver fram”

Anna Lundman, chef för verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket.
Del 1: Anna Lundman, Trafikverket.

“Samverkan för noll olyckor i byggbranschen” är en organisation som under parollen “Håll Nollan” har som mål att ingen ska skada sig på en byggarbetsplats i Sverige. Till byggbranschen räknas då inte bara byggföretag utan även företag och organisationer som beställer, planerar och genomför byggprojekt. Förra året skadades 6000 människor på
svensk byggarbetsplatser så det är en rejäl utmaning som organisationen står inför.

Initiativtagarna till “Samverkan för noll olyckor i byggbranschen” är flera stora företag bland byggherrar, byggentreprenörer och installatörer. Trafikverket är en av Sveriges absolut största beställare, men som statlig myndighet tar det tid innan en eventuell ansökan om medlemskap i organisationen är behandlad och inskickad.

– Det är en formaliafråga och handlar inget om vårt engagemang för frågeställningen. Vårt agerande är oerhört viktigt för vi vet att det vi gör påverkar väldigt många mindre beställare i branschen, så det känns helt rätt och självklart att vi också kliver fram och är med i det här, säger Anna Lundman som är chef för verksamhetsområdet Underhåll på Trafikverket.

Enligt henne är frågan om olyckorna den vikigaste på Trafikverket. Även om framkomligheten också ligger väldigt högt på agendan får det aldrig vara på bekostnad av liv och hälsa.

– Jag är glad för att vi har kommit en bit på vägen men jag är långt ifrån nöjd. Det här är en attraktivitetsfråga för hela branschen. Det finns ingen som vill gå till jobbet och inte vara säker på att komma hem sen.  Ska vi kunna attrahera nästa generation så är det helt nödvändigt att vi har en annan nivå.

Anna Lundman tycker att utgångsläget är ovanligt bra med tanke på att de som nu jobbar tillsammans i organisationen är “så otroligt överens”.

– En av de största utmaningarna är att ta steget och omsätta regler, riktlinjer och checklistor från en kontorsmiljö. Jag uppfattar inte alltid att det är lätt att göra rätt länge ute på arbetsplatsen.

Hon menar att det är viktigt att för var och en att försöka göra skillnad direkt och tar Trafikverkets beläggningsarbeten som exempel.

– Fundera på hur ni agerar nästa gång ni svär över att nedsättningen är så lång. Det kanske den inte för den arbetaren som jobbar på en del av arbetsområdet.