Hem Okategoriserade Ansvarstagande ska locka till branschen

Ansvarstagande ska locka till branschen

Del 3: Kerstin Gillsbro, Jernhusen.

I organisationen Samverkan för noll olyckor i byggbranschen finns en övertygelse om att det går mycket snabbare att minska olyckorna i byggbranschen om aktörerna samverkar med varandra. Ett av företagen som står bakom parollen “Håll nollan” är det statligt ägda Jernhusen som äger och förvaltar fastigheter med anknytning till  järnvägsnätet.

– Vi fick en möjlighet att vara med från början och det var inte svårt alls att kliva in i det här arbetet, säger Jernhusens vd Kerstin Gillsbro.

Hon anser att det är stor skillnad på bygg- och fastighetsbranschen idag jämfört med för 30 år sedan när hon blev en del av den.

– Jag har växt upp i machokulturen men idag upplever jag inte att den är lika utpräglad. Säkerhetsfrågorna har kommit högt upp på agendan och blivit mer och mer aktuella. Historiskt sett har de inte fått den uppmärksamhet som de borde ha haft. Givetvis har det inte berott på slarv men spetsen och koncentrationen har inte funnits.

Organisationen Samverkan för noll olyckor i byggbranschen står inför en enorm utmaning. Enligt deras egen uppgift skadas årligen över 6000 personer på byggen runtom i landet.

– Då måste man prata om det som är farligt. Vi kan inte tolerera att vi vi har en avskräckande arbetsmiljö och arbetssituation i en sån kraftfull, expansiv och jättespännande bransch. Vi kan inte bära det moraliska ansvaret. Det är bara att gå tillbaka till sig själv, jag vill inte vistas och arbeta i en bransch där medarbetare och branschkollegor omkommer för att bygga det vi ska åstadkomma med Sverige.

Lösningen är enligt Kerstin Gillsbro nytänkande och professionalism. Ett större ansvarstagande ska få fler unga människor till byggbranschen.

– Kampen om arbetskraften kommer givetvis att finnas kvar, inbördes men också mot annan bransch, men jag hade i alla fall blivit lockad. Det här är den coolaste branschen. Titta på den tillväxt vi har i Sverige och på behovet av bostäder och infrastruktur. De politiska satsningar som faktiskt görs inom de här områdena har skapat en fantastisk bransch att visas i.

Läs fler artiklar i artikelserien om Håll Nollan-projektet:
“Den enskilt viktigaste åtgärden”
“Självklart att vi också kliver fram”