Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta och ytbehandla skiva?

Fråga Experten: Gjuta och ytbehandla skiva?

Fråga Experten

Jag vill gjuta en skiva som jag ska ha på väggen ovanför diskbänken i köket. Då undrar jag vilket är det tunnaste man kan gjuta men att den ändå blir hållfast? Och jag undrar också om det finns någon speciell betong som inte väger så mycket då skivan kommer att bli tillräckligt tung ändå. Och lämplig utbehandling för att den ska bli lätt och hålla ren?
/Helene

Att själv gjuta
skivor som är mycket tunna kan vara lite svårt. Ner mot ca 20 mm tjocklek brukar fungera fint, men tunnare kräver ofta speciell betongsammansättning (bruk) med fiberarmering. Det finns cementbaserad fiberförstärkt avjämning för industrigolv eller garage som kan funka att gjuta ner mot ca 10 mm tjocklek. Är skivan stor finns dock risk att den spricker när den är så pass tunn, framför allt vid avformning och transport. Är skivan däremot mindre är risken för sprickbildning mindre, och man skulle kunna tänka sig små plattor av betong som monteras/fogas på samma sett som kakel/klinker. Dessa behöver då inte armeras, och kan göras lika tjocka som kakel/klinker. Så hur tunn det går att göra skivan, beror till stor del på hur stor du tänkt göra den. Vid tunna gjutningar är härdningen extra viktig, täck direkt efter gjutning och håll fuktigt några dagar.

Ett alternativ skulle kunna vara att du köper fibercementskiva på bygghandeln. De finns i olika tjocklek (ner till 4 mm) och bredd/längd, och används bl.a. till fasad, sockel, trossbotten, brandskydd, våtrum, mm. Man kan göra betongen lättare, med lätt ballast (eps, lättklinker, mm) eller genom att öka lufthalten (typ skumbetong). Men med minskad vikt (densitet) sjunker också hållfastheten betydligt, och även tätheten. Men “lätt” betong är inte speciellt lämpligt att tillverka tunna skivor av, hållfastheten blir alldeles för låg (och inte speciellt smutstålig). Som regel ha en ganska höghållfast betong när tvärsnittet är tunt (och ytan tålig). För att få ner vikten kan man också gjuta in en cellplastskiva, förslagsvis en våtrumsskiva med kärna av XPS och ett yttre av tunn fiberarmerad puts. Och ev. armering kan då fixeras i skivan och sedan tryckas ner i den gjutna betongen (skiva gjutes upp-och-ner). Men detta gör ju egentligen inte skivan tunnare (snarare tvärt om), bara lättare.

Det finns en rad metoder och preparat för att ytbehandla. Men jag tänker att om du skall ha ytan som ett skvättskydd bakom diskbänk, spis, mm, så behöver den vara ganska smutsavvisande, lättstädad och hygienisk. Dessutom behöver betongytan vara ganska porfri, slät och hård. Eventuellt kan en ytbehandling med vattenglas (natriumsilikat), finns att köpa i välsorterad bygghandel och stryks på i tunna lager och eventuellt överflöd torkas bor direkt. Ett mer tålig alternativ är att lacka ytan (matt uretanlack, epoxi eller liknande). Lägg då på i flera tunna lager, där första strykningen späds något. Det går att lägga lack på ytan om den behandlats med vattenglas, men inte tvärt om. Om du väljer fibercementskiva behöver även denna ytbehandlas på liknande sett.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Concrete Group