Hem Fråga Experten Fråga Experten “Blanda mager betong/torrcement?”

Fråga Experten “Blanda mager betong/torrcement?”

Fråga Experten

Just nu håller jag på att bygga pool och har kommit så pass långt att jag ska börja fylla upp med mager betong/torrcement runt om. Men jag är lite osäker på blandningsförhållandet (hur mycket vatten, cement och sand/grus) på detta och vilken storlek på sand/grus som jag bör använda. Dessutom har jag hört att man kan torrblanda cementen och sand/grus och hälla ner runt poolen 30 cm i taget för att sedan vattna på detta. Men då blir jag lite osäker på om all betong blir riktigt blöt.
/Daniel

För mig innebär en “mager” eller “torr” betong att den innebär mycket ballastmaterial i förhållande till cement och vatten. Denna typ av betong kan exempelvis användas till pressade murblock eller marksten, och möjliggör avformning direkt. En typ av sådan betong (eller snarare bruk) kan vara så kallad CG, cementbundet grus. För att få till bör sanden eller gruset innehålla allt för mycket finmaterial, och det får gärna vara natur (inte kross). Räknat på 10 liter bruk kan cementmängden ligga på ca 2-3 kg, vattenmängden 0,6-1,2 liter och ballasten (sand, grus, sten) på ca 20 kg. Med ett vattenkrävande grus/sand behöver man kompensera med ökad pastavolym (vatten+cement), och/eller flytmedel. Att enbart justera konsistensen med vatten ändrar vatten-cement-talet (vct, vikt-kvoten mellan vatten och cement) och således hållfastheten och beständigheten. Beroende på vilken hållfasthet du vill ha kan du således justera vct (normalt mellan 0,35 och 0,65). Med ökad lufthalt och hålrum minskar också hållfastheten. För att hitta “rätt” balndningsförhållande efter dina önskemål, och det grus/sand du använder, får du prova dig fram lite. Är osäker på hur bra det skulle fungera att först torrblanda ett bruk (cement+sand/grus) och sedan hälla vatten på detta. Tänker att det kommer vara svårt för vattnet att tränga ner ordentligt. Men det kanske fungerar, du kan ju alltid testa. Den kommer ju hårdna med tiden om det bara finns fukt närvarande. Annars finns det ju torrsäckad sådan produkt, så kallad plinbetong eller blandningsfri betong.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group