Hem Fråga Experten Fråga Experten: “Rengöra betongpannor?”

Fråga Experten: “Rengöra betongpannor?”

Fråga Experten

Jag undrar om betongpannor tål att rengöras med högtryckstvätt. Jag har ett tak med väldigt mycket mosspåväxt som jag har börjat att rengöra med en roterande stråle från högtryckstvätten. Det går alldeles utmärkt, taket ser ut som nytt. Men sen har jag börjat att fundera … kan jag förstöra ytskiktet på betongpannorna med högtrycksstrålen? Betongpannorna är från 1995 när huset byggdes. Jag hade tänkt spruta på med något medel mot mossa efter rengörningen.
/Ove Nyström

Det fungerar utmärkt att ta bort mossa och smuts från betongpannorna med högtryckstvätt, och de tar ingen skada av detta. Med speciellt medel (för påväxt av mossa, alger och lav) kan du ge ett viss förebyggande skydd, men jag tror inte att det underlättar rengöringen när du använder högtryckstvätt. Betongpannorkan kan bli lite tråkiga med tiden, då de tappar sin lyster och kan börja “sanda”. De kan då även bli lite spröda, och lättare gå sönder när man går på pannorna. Men det finns bra ytbehandlingar/system för att bättra på och förlänga livslängden på pannorna. Normalt brukar man prata om 30-40 år, men det finns givetvis en mängd faktorer som påverkar dess beständighet och livslängd. Förutom nedbrytningen och nötningen av väder och vind, surt nerfall, organiska föroreningar (mossa, löv, mm), beror det ju också på betongpannans kvalitet och ytskikt när den var ny. Är de glaserade har de som regel ett bättre skydd, men betongpannor har generellt blivit bättre idag och de behåller utseendet och hållfastheten längre. Det som åldras fortast på ett tak med pannor är underlagspappen (och läkten), vilket som husägare är viktigt att ha koll på. Och man bör också se till de tätande plåtdetaljerna (ränndalar m.m.) och rensa från löv, barr, mm under pannorna. Givetvis skall man också ha koll på sina pannor och byta ut de som eventuellt är spruckna (vanligtvis av gångbelastning). Så när du nu är uppe på taket och gör rent, kolla då också statusen på pappen och plåtdetaljer. Betongpannor kan ge ett lite bättre skydd än lertegelpannor då de ofta har större täthet i skarvarna.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group