Hem Fråga Experten Fråga Experten: Rikta upp betongmuren?

Fråga Experten: Rikta upp betongmuren?

Fråga Experten

Jag grävde mig ett dike, la i ett lager småsten samt byggde en form för gjutning av en stödmur då gräsmattan ligger ca 2-3 dm högre än vägen. Allt verkade bra tills betongbilen kom. Nu har jag en svagt slingrande mur. Muren är 50 cm hög, 20 cm bred samt ca 29 cm lång. Formen byggdes I spontat virke med reglar i dimensionen 50×75 cm. Betongen var av kvalité 28/35, vibrationsfri med luft. Hur kan jag rikta upp den? Slipa? Putsa på nytt lager för att jämna ut det värsta?
/Christian

Det är inte helt ovanligt att man underskattar trycket på formen som den färska betongen genererar. Speciellt när det är självkompakterande betong (SKB), då blir det blir mer eller mindre fullt hydrostatiskt tryck. Så med 0,50 m höjd genererar betongen ett tryck på 2,4×9,82×0,5= 12 kN/m2, vilket då formen skall klara av. Bredden eller längden på formen spelar ingen roll för formtrycket, bara höjden (och ev. stighastighet, betongens konsistens och temperatur). Förutom att formen behöver vara extra stabil när man gjuter med SKB, behöver den också vara tät så betongen inte läcker ut. Utan att ha sett din mur är det lite svårt att uttala mig. Att räta/rikta upp en gjuten mur är inte möjligt, men du kan slipa eller putsa bort de värsta ojämnheterna. Gör du detta lokalt kommer muren sannolikt att se ojämn ut i nyanserna. När man slipar ändras ytfinnishen samt ballasten kommer fram vilket påverkar utseendet en del. Och putsar du kommer det också ge en annan finish och nyans än den gjutna betongen. Beroende på hur du vill ha utseendet, så kan du putsa och/eller slipa, och då hela muren eller bara lokalt. Du kan också testa att fasa av överkanten något, det kan ge intryck av en rakare mur. Ett annat alternativ skulle kunna vara att du formar upp på utsidan muren och gjuter på ett nytt lager (ca 5cm tjockt).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group