Hem Design Stort intresse för planteringsring i betong

Stort intresse för planteringsring i betong

Björn Lidbrandt bredvid hans planteringsring i betong som fick utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt 2017.

Björn Lidbrandts planteringsring i betong har blivit en riktig säljsuccé. Med draghjälp av utmärkelsen Elmia Garden Award för Årets Trädgårdsprodukt 2017 har planteringsringen rönt så mycket uppmärksamhet att ytterligare en modell har tagits fram.

Planteringsringens första prototyp togs fram för eget bruk redan för åtta år sen, men till hösten 2014 ansökte Björn Lidbrandt om mönsterskydd och startade en enskild firma.

– Då gjöt jag alla planteringsringar hemma i källaren, berättar Björn Lidbrandt.

Än så länge driver han företaget Design Björn Lidbrandt vid sidan av sitt heltidsjobb som innesäljare, men sedan ett par år tillbaka har planteringsringen tagit allt mer tid i anspråk. Efter att ha deltagit på Elmia Garden 2016 anmälde han betongringen till tävlingen om Årets Trädgårdsprodukt följande år.

– Det var ett lätt beslut att anmäla min produkt eftersom det inte innebar någon kostnad för mig om jag inte hade blivit nominerad. När jag sen blev nominerad var det värt det eftersom produkten fick synas på flera ställen på mässan och fick mycket uppmärksamhet. Det kändes fantastiskt att vinna, säger Björn.

Produkten bedöms ha stor utvecklingspotential då användandet av självgående gräsklippare ökar. Den uppskjutna kanten utgör ett skydd som gör att självgående gräsklippare vänder istället för att köra på nyplanterade träd och buskar. Den mediala uppmärksamheten fick både privatpersoner och fastighetsbolag att höra av sig och nu säljs ringen i både stenshoppar och handelsbutiker.

– Det är en stor procentuell ökning från tidigare år, som gjort att jag kunnat investera i verksamheten och köpa nya verktyg för serietillverkning. Jag jobbar också med en vidareutveckling av grundprodukten med en delad ring och tittar även på alternativa lättviktsmaterial, berättar Björn.

Under hösten deltar Design Björn Lidbrandt både på Elmia Park 26-28 september och Elmia Garden 4-5 oktober. Idag finns två varianter av planteringsringen, en standardmodell och en som är mer tålig och stabil och anpassad för offentliga miljöer. Båda varianterna finns i tre storlekar och alla visas på mässorna.