Hem Fråga Experten Fråga Experten: Ljusare cement?

Fråga Experten: Ljusare cement?

Fråga Experten

Jag arbetar inom konsthantverk och har behov att använda en ljusare cement än den vanliga grå. Jag behöver bara cement. Finns det något på marknaden som passar utöver den vita cementen. Är kalkcement ljusare?
/Gennaro de Luca

Cementen kan variera
lite gråskala, beroende på hur mycket järnoxider klinkern innehåller samt eventuella tillsatsmaterial i cementet. Anläggningscement är det mörkaste cementet på svenska marknaden, av att det är ett rent portlandcement och hög järnoxod. Och det ljusaste är vitcement. Cementa’s Bascementet har tillsatts flygaska och är ganska mörkt, medans Byggcement har kalksten och är lite ljusare. Komposit (Cemex) är relativt ljust av tillsatt kalk och slagg. I Sverige finns inte slaggcement, men de kan vara ljusa (mellanting mellan vitcement och vanligt cement). Tittar man på beteckningen på cementet kan man se vad de eventuellt innehåller. Ett CEM I är ett rent portlandscement (ex Anläggning) medans CEM II/A kan innehålla upp till 20% ersättning. Är det då tillägget LL så är det kalksten, S slagg och V flygaska. Exempelvis Byggcement har beteckningen “CEM II/A-LL 42,5 R” och innehåller således kalksten.

Vitcement finns att köpa i Sverige, och är tillverkat i Aalborg i Danmark (importeras av Cementa). Betongen blir inte vit med denna, men ljus. Vill du ha lite mörkare betong skulle du kunna mixa “vanligt” cement med vitcement. Ett annat sett att få ljusare betong är att tillsätta vitt pigment (titandioxid), det finns att köpa i färghandel. Rekommenderad dos torrt pigment ligger på upp till ca 6% av cementets vikt. Sedan ljusnar ju betongen med tiden när den hårdnar/torkar, och kan ibland få ljusa kalkutfällningar. Formmaterial, släppmedel och härdning påverkar också nyansen.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group