Hem Fråga Experten Fråga Experten: Behandla betongpannor?

Fråga Experten: Behandla betongpannor?

Fråga Experten

Vi är en samfällighetsförening med tretton hushåll, byggår 1982, taken har betongpannor. Totalyta ca 1000 kvadratmeter. Lite mossa på östsidan, annars ganska rena från växtlighet. Vi har läst om olika behandlingar och rekommendationer. Vi hade en firma som tittade på taken och rekommenderade tvätt+försegling och målning, vi fick en offert på 245 000 kr.En del firmor rekommenderar att endast behandla med medel mot mossa och dylikt och inte använda högtryckstvätt. Vilken metod är bäst att använda? Vad händer om vi inte gör något?
/Ronny Alm

Jag kan tyvärr
inte svara på vilken metod som är bäst att använda för att behandla gamla betongpannor? Och beroende på vem du frågar kommer du troligen få olika svar. Och frågan om vad som händer om ni inte gör något, sannolikt händer inget förutom att taket ser lite tråkigt ut. Vissa ytbehandlingar kan förvisso hårdgöra ytan något och minska att de “sandar”. Däremot ger ofta en lämplig ytbehandling ett bra skydd mot ny påväxt, att pannorna håller sig snyggare en längre tid efter rengöring. Det fungerar utmärkt att ta bort mossa och smuts från betongpannorna med högtryckstvätt, och de tar ingen skada av detta om trycket på strålen inte är allt för högt. Betongpannorkan kan bli lite tråkiga med tiden, då de tappar sin lyster och kan börja “sanda”. De kan då även bli lite spröda, och lättare gå sönder när man går på pannorna. Man pratar ofta om en livslängd på 30-40 år, men det finns givetvis en mängd faktorer som påverkar dess beständighet och livslängd. Förutom nedbrytningen och nötningen av väder och vind, surt nerfall, organiska föroreningar (mossa, löv, m.m.), beror det ju också på betongpannans kvalitet och ytskikt när den var ny. Är de glaserade har de som regel ett bättre skydd, men betongpannor har generellt blivit bättre idag och de behåller utseendet och hållfastheten längre. Jag skulle tro att pannorna kan hålla betydligt längre än 30-40 år, speciellt om man ytbehandlar på lämpligt sätt (genom att hårdgöra och täta ytan). Det som åldras fortast på ett tak med pannor är underlagspappen (och läkten), vilket som husägare är viktigt att ha koll på. Och man bör också se till de tätande plåtdetaljerna (ränndalar, m.m.), samt rensa från löv, barr, mm under pannorna. Givetvis skall man också ha koll på sina pannor och byta ut de som eventuellt är spruckna (vanligtvis av gångbelastning). Så när du nu är uppe på taket och gör rent, kolla då också statusen på pappen, läkten och plåtdetaljer. Betongpannor kan ge ett lite bättre skydd än lertegelpannor då de ofta har större täthet i skarvarna. De företag som underhåller tak med betongpannor bör ha koll på hur man rengör och ytbehandlar på ett bra sett. Och kan säkert svara på dina frågor detta bättre än jag. Och det kan nog vara idé att kolla med mer än ett företag.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group